Šareno

Što nam to siva tvar mozga govori o nama

lifeX.hr

mozak

Kolika je vaša sposobnost moralnog rasuđivanja?

Nemate pojma ili za sebe smatrate da jako dobro znate prosuditi moralne vrijednosti?

Od sada je to vrlo lako otkriti. Naime, sobe s višom razinom sposobnosti  moralngo rasuđivanja imaju više  sive tvari u područjima mozga  prema novom istraživanju iz Perelman medicinskog fakultet i Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji, te  Charite Universitätsmediz u Berlinu.

Moralna istraživanja razvio je psiholog Lawrence Kohlberg  sredinom 20. stoljeća. On je pokazao kako ljudi prolaze kroz različite faze različite faze moralnog rasuđivanja i njihove kognitivne sposobnosti postaju zrelije, ali se to do sada nije moglo kvantificirati.

U ovom istraživanju su koristili studente MBA u dobi od 24 do 33 godine, njih ukupno 67. Njima su dali određene testove s kompleksnim moralnim dilemama poput medicinski potpomognutog samoubojstva i mnogih sličnih.

Na temelju rezultata, ispitanici su zatim raspoređeni u sedam grupa koje predstavljaju povećanje razine moralnog razvoja. Tada su ih podvrgli MRI skeniranjem mozga kako bi usporedili količinu sive tvari kod studenata koju su dosegli najviše razine moralnog prosuđivanja u odnosu na one koji još nisu na tim razinama.

Ispitanici su također prošli testiranje osobnosti i bili su smješteni u jednu od sljedećih kategorija: neurotici, ekstravertirani, otvorenost prema iskustvu, savjesni  i oni koji su skloni ugađanju drugima. Analiza je pokazala da najbolje rezultate imaju oni  otvorenosti prema iskustvu, a neurotici su najniže rangirani u razinama moralnog razvoja.

S obzirom na strukturu mozga otkriveno je da studenti iz najvišeg ranga imaju više sive tvari u prefrontalnom korteksu. Tako da je dokazano da moždana struktura ovisi o našem stupnju moralnog rasuđivanja. No još uvijek se ne zna  jesu li te promjene na mozgu uzrok ili posljedica viših razina moralnog rasuđivanja.

Sudeći o tome, izgleda sa su na ovim našim predjelima svi mozgovi više manje bijeli. Kod nas je siva tvar u mozgu očiti izumrla davnih dana, a zapravo pitanje je da li je uopće i postojala.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori