Životne spoznaje

Što nam govori poznati eksperiment “5 majmuna i ljestve”

lifeX.hr

majmuni

Skupina znanstvenika stavila je pet majmuna u kavez. U sredini kaveza bile su ljestve na čijem vrhu je stajala banana. Svaki put kad mi se jedan od majmuna popeo na ljestve, znanstvenici su  hladnom vodom polili ostala 4 majmuna.

Nakon nekog vremena, svaki put kad je neki od majmuna krenuo na ljestve, preostali su ga povukli dolje i tukli, nisu mu dali da se penje. U međuvremenu niti jedan majmun se više nije usudio penjati na ljestve, bez obzira na to koliko je velika napast bila gledati u bananu na vrhu.

Znanstvenici su tada odlučili zamijeniti jednog od majmuna novim majmunom koji ništa nije znao.. Prva stvar koju je ovaj novi majmun učinio je da krene na ljestve. Druga 4 majmuna su ga odmah povukla i tukla ga dok se nije odmaknuo u kut.

Nakon nekoliko premlaćivanja, novi majmun je naučio da nikako ne smije ići na ljestve jer će ga drugi izlupan. Onda su još jednog starog majmuna zamijenili novim. dogodila se ista stvar. Zanimljivo je što je i prvi zamijenjeni majmun sudjelovao i lupanju novog majmuna. Isto se ponovilo i kada je promijenjen treći i četvrti majmun. Na kraju su donijeli i petog novog majmuna, tako da u kavezu više nije bio niti jedan stari majmun koji je doživio polijevanje hladnom vodom. Kada je 5. novi majmun pokušao popeti se po bananu dočekala ga ej ista sudbina, preostala četiri mu nisu dala.

Da je ikako bilo moguće pitati ove nove majmune zašto toku majmuna koji se pokušava popeti na ljestve, vjerojatno bi njihov  odgovor bio “ne znam, tako je pravilo.”

Zvuči li vam ovo poznato?  Pitamo li se ponekada zašto radimo neke stvari ili ih radimo zašto što svi ostali rade isto? Probudimo se!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori