Šareno

Što mi zapravo vidimo?

lifeX.hr

1

Sto puta smo se uvjerili da je priroda čudnovata. To možemo zaključiti već na osnovu svega onoga što znamo i vidimo oko sebe.

A znate li sam koliko još ima fascinantnih događaju u prirodi za koje nismo nikada ni čuli, a kamoli vidjeli. Evo npr. znate li što je ovo? Vjerojatno ne, osim što će te vjerojatno reći da se radi o dugi, ali svi znamo kako uobičajena duga izgleda.

Ovo je prirodni fenomen koji se zove “vatrena duga” i vrlo, vrlo je rijetka pojava. Uvjeti potrebni da se formira “vatrena duga” su vrlo precizno definirani – sunce mora biti na visini od 58 ° ili više, moraju postojati visinski Cirrus oblaci s pločastim  kristalima leda, a sunčeva svjetlost mora ući u kristale leda pod određenim kutom. To je razlog zašto circum-horizontalni luk ili vatrena duga takva rijetka pojava.

Ovdje kristali leda djeluju kao prizma i lome svijetlost koja se onda pokaže svijetu u svojoj potpunoj raskoši! Zamislite samo što u sebi skriva jedna “obična” sunčeva zraka.

Ah što reći, naše oko je savršen organ, no ipak naš vidni spektar je tako mali.  Prisjetimo se, svjetlost je elektromagnetsko zračenje koje je vidljivo ljudskom oku. Ljudsko oko u prosjeku može vidjeti svjetlost s valnom duljinom u rasponu od 390 do 750 nm.  Međutim, ono odlično raspoznaje i vrlo male razlike unutar tog raspona. Te male razlike nazivamo boje. Boje su dakle male frekvencijske razlike u području vidljive svjetlosti. Najkraću valnu duljinu imaju ljubičasta i plava svjetlost, a najdulju crvena svjetlost.

aaa

 

A znate li koliko toga ima što mi ne vidimo? Vidljiv dio spektra je tek mrvica, pogledajte samo:

aaa

A kada pomislimo još koliko smo svi slijepi kraj zdravih očiju i ne vidimo ljepote oko nas, možemo se doista pitati ma što mi uopće i vidimo, a da ne povlačimo pitanje na osnovu čeka govorimo o “realnosti” svijet kojeg vidimo, odnosno nerealnosti onoga što ne vidimo! Kada se malo zadubimo u činjenice, shvatimo da je toliko toga nevidljivog, i da to što mi ne vidimo ne znači da ne postoji!

A sada se vratimo ovoj prirodnoj ljepoti koju, na sreću, možemo vidjeti, naravno ako budemo imali sreće da se nađemo u pravo vrijeme na pravom mjestu!

6

2

3

4

5

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori