Trend

Što je dobro za kosu?

lifeX.hr

Podjela tipova kose na suhu, masnu i normalnu danas je gotovo zastarjela, jer se sve više kombiniraju tipovi kose s tegobama poput prhuti, osjetljivosti vlasišta, kemijski oštećenom kosom i sl. U ljekarnama je danas najčešća podjela preparata za kosu navedena u tablici.

 Suvremena podjela preparata za kosu prema tipovima i indikacijama

 • Univerzalni preparati za sve tipove kose
 • Suha i oštećena kosa
 • kemijski tretirana/ obojena/ posvijetljena kosa
 • Suha i beživotna kosa
 • Stanjena i lomljiva kosa
 • Neukrotiva kosa/kovrčava kosa
 • Kosa sa sijedim vlasima
 • Plava/crvena/smeđa/crna kosa- obojeni preparati
 • Iritirano i osjetljivo vlasište
 • Suho prhutavo vlasište
 • Masno prhutavo vlasište
 • Opadanje kose za muškarce
 • Opadanje kose za žene
 • Dječje vlasište (redovna njega)
 • Preparati za tjemenicu
 • Preparati za UV-zaštitu kose i vlasišta
 • Boje za kosu (sintetske, biljne)

Šamponi i regeneratori
Glavni sastojci u šamponima su surfaktanti ili detergenti koji uklanjaju nečistoće i suvišni sebum s vlasišta i vlasi. Oni mogu biti različitog tipa (anionski, kationski, amfoterni ili neionski). Radi postizanja optimalnih učinaka, obično se kombiniraju različiti surfaktanti koji mogu biti i prirodnog porijekla (saponini juke ili Quillaja saponaria). U šampone se dodaju razni drugi sastojci koji imaju dodanu vrijednost za kozmetičko-tehnološka svojstva pripravka (sastojci za pjenjenje, omekšivači vode -kelatori, punjači, perlescirajući sastojci, bojila i mirisi, konzervansi) ali i za specifični učinak na vlasište i vlasi (kod dermatoloških tegoba, hidratantni i regenerirajući sastojci, vitamini i minerali, biljni ekstrakti, biljna i eterična ulja…). Zanimljivo je da se oni mogu naći u raznim pripravcima za njegu kose, od šampona do regeneratora, pakunga i lokalnih losiona.

Regeneratori mogu biti različitog oblika (kreme, paste, gelovi, tekućine), a djeluju poput sebuma, olakšavajući kosi da se lakše raščešljava i oblikuje, da se smanji trenje i statički elektricitet među vlasima. Mehanizam djelovanja je odlaganje nabijenih iona na vlas kose čime se neutralizira njezin naboj. Nadalje, inovativni kozmetički sastojci poput ceramida, biljnih ulja, silikona i sl. daju dodanu vrijednost regeneratorima za sjaj i refleksiju kose.

Ne postoji univerzalno pravilo koliko je često potrebno prati kosu, jer to ovisi o tipu vlasišta, tegobama poput prhuti, ali i načinu života (vježbanje, plivanje, izloženost prašini, dimu, vrućini…). Pacijenti koji imaju izrazito masno vlasište i oni koji su izloženi dimu i prašini, mogu prati kosu svakodnevno, šamponima prilagođenim takvom režimu i sa sastojcima koji neće pretjerano isušivati vlasište izazivajući rebound efekt i dodatno lučenje sebuma. Jednako tako, regenerator se uvijek nanosi nakon šamponiranja, osim ako nije riječ o „teškim“ hranjivijim pakunzima na bazi visokih koncentracija biljnih ulja ili maslaca koje je najbolje nanositi  između 2 pranja šamponom i ostaviti 20 minuta kako se kosa ne bi opteretila masnim sastojcima.

Pripravci na bazi silikona
Pored biljnih ulja koja su izvrsna za emolijentni učinak na vlasi i stimulaciju mikrocirkulacije vlasišta, posljednjih nekoliko godina obilježili su silikoni i njihovi suvremeni derivati koji su revolucionarizirali njegu kose. Načinjeni su od silike pronađene u pijesku i kvarcu, te su strukturno građeni od lanaca vezanih preko silikona i kisika. Ti se sastojci nalaze u raznim preparatima za nanošenje prije sušenja ili peglanja kose, kako bi je istovremeno zaštitili od toplinskih ekstrema i oštećenja. Takve su molekule izvrsni lubrikanti, omogućavaju lako raščešljavanje kose (vlažne i suhe), smanjuju trenje i statički elektricitet između vlasi, jednolično se raspoređuju po vlasima dajući kosi intenzivni sjaj i blistavost. Preporučuju se kosi koja je sklona suhoći i pucanju. Osiguravaju i hidrataciju i zadržavanje vode u vlasi, no ne treba pretjerivati s količinom.

Noćna njega kose
Kronobiologija se u kozmetičkoj znanosti proširila i na područje njege kose, pa se sve češće pojavljuju pripravci za njegu kose i vlasišta tijekom noći. Njima se pripisuje učinak regeneracije vlasi zahvaljujući dragocjenim biljnim uljima inkapsuliranim u tzv. kronosfere koje tijekom noći intenzivno hidratiziraju, hrane i regeneriraju vlasi. To su tek začeci novog trenda, uglavnom marketinški zanimljivi, no ne i znanstveno opravdani. Ipak, predviđa se progresivan razvoj pripravaka za smanjenje opadanja kose temeljenih na znanosti kronobiologije i kozmetogenomike.

„Zelena“ njega kose
Činjenica da smo tijekom života izloženi velikom broju kemikalija iz kozmetičkih proizvoda, koje su se pokazale dugoročno štetnima za kožu i kosu, potakla je pojavu pripravaka koji filozofiju temelje na primjeni visoke koncentracije biljnih sastojaka, uz eliminaciju nekih tradicionalnih (parabeni, sulfati, umjetni mirisi, bojila…). Znanstveno je dokazano da npr. formaldehid iz preparata za ravnanje kose (tzv. brazilsko feniranje) predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik (kancerogeno) za ljude, te su se svi preparati koji sadrže spomenuti sastojak morali povući s tržišta diljem svijeta. Jednako tako se PPD (para-fenilendiamin) u bojama za kosu sve više stavlja pod povećalo regulatornih tijela, i to zbog sve češćih alergijskih reakcija. Zbog toga su sve popularnije boje za kosu na biljnoj bazi, bez PPD-a, amonijaka, hidroksida, rezorcinola i dr. 

Kosa i UV-zračenje
Sve se više govori o utjecaju UV-zračenja i drugih egzogenih štetnih čimbenika na zdravlje kose i vlasišta. U kozmetiku za zaštitu kose od sunca pokušava se uvesti pojam HPF (Hair Protection Factor), no to još uvijek nije zaživjelo. Nije dokazano da sastojci za UV-zaštitu u šamponima i regeneratorima koji se ispiru imaju neki učinak, a tek je minimalni zaštitni učinak moguć s pripravcima koji se nanose nakon sušenja kose (kreme, losioni, sprejevi). Očekuje se razvoj inovacija na tom području. Jedini učinak koji je evidentan je relipidacija vlasi, zaglađivanje i omekšavanje kose koja je bila izložena stresovima poput sunca, mora i soli, a posljedica je učinka raznih biljnih ulja i ceramida unutar pripravka. Također, još uvijek nema znanstvene potvrde o tome koliko je smislen učinak nekih vitamina ili antioksidativnih sastojaka za UV-zaštitu kose (navodno djeluju protiv slobodnih radikala koji štete zdravlju kose) jer je jedini mjerljivi učinak pokazan na vlasištu i matičnim stanicama u folikulu vlasi, no ne i na „neživoj“ vlasi.

Anti-age tretmani
Najnoviji trend u kozmetičkoj znanosti za kosu su anti-age tretmani, poput fillera (punjača) ili botoksa za kosu. Pojmovi su marketinški vrlo atraktivni, no u ovom trenutku nemaju nikakve sličnosti s pravim mehanizmom djelovanja Botulinum toxina ili injektiranja hijaluronske kiseline u bore. Kod oba tretmana riječ je uglavnom o primjeni sastojaka (keratin, hijaluronska kiselina) koji popunjavaju praznine na/unutar vlasi, obično izazvanih dehidracijom ili gubitkom esencijalnih lipida iz njezine strukture. Na taj se način može izbjeći primjena silikonskih preparata, jer se pokušava nadomjestiti struktura same vlasi, a ne isključivo stvoriti „zavoj“ kao što je slučaj sa silikonima. Koliko god atraktivno zvučalo, još uvijek je riječ o počecima. No, nova istraživanja utjecat će na otkriće sastojaka koji će usporiti gubitak funkcije folikula i opadanja kose tijekom kronološkog starenja.

Kozmeceutici u pripravcima za kosu
 Vitamini B3, B5, B6, E, C
 Biljni ekstrakti – ulja jojobe, argana, makadamije, čička, oraha,avokada, suncokreta

– Shea maslac, kakaov, mangov i kokosov maslac

– eterična ulja ružmarina, eukaliptusa, lavande,

palmarose…

– aloja, zob i derivati, različak, nar, magnolija,

kamilica, peonija, mirta, kininovac, božur, kopriva,

dragoljub, ginko, hibiskus…

– biljne aminokiseline, saponini juke ili Quillaja

  saponaria, biljni ceramidi (riža), glikoproteini

krumpira, ekstrakt shiitake, procijanidini grožđa…

 Razno omega masne kiseline, mlijeko i mliječni proteini, matična mliječ, probiotici, prebiotici, med, ekstrakt svile, žumanjak, kolagen, keratin, hijaluronska kiselina, ceramidi, reflektirajući pigmenti (ekstrakt bisera, mica), aminokiseline (arginin, taurin), peptidi…
 Specifični sastojci (dermatološke indikacije) LJUSKANJE VLASIŠTACinkov pirition, polidokanol, derivati sumpora, selenov disulfid, pirokoton-olamin, katran, antimikotici, salicilna kiselina

 

OPADANJE KOSE

Diaminopirimidin-oksid (Aminexil)

via: inpharma.hr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori