Šareno

Stephen Hawking upozorava: Za 600 godina morat ćemo napustiti Zemlju

lifeX.hr

Dok se mi još bavimo ustašama i partizanima, dok nas moćnici kradu gdje stignu, a narod kopa po smeću, oni čiji su umovi okrenuti budućnosti i poimanju mnogima neshvatljivih stvari donose nam poruku koja bi nas sve itekako trebala razbuditi. I ne samo razbuditi. Trebala bi razbucati naš um da možda konačno shvatimo da nismo svemoćni koliko mislimo.

Jučer (5. studenog), jedan od najvećih umova današnjice, glasoviti kozmolog Stephen Hawking na Tencent Web summitu u Pekingu upozorava da ako čovječanstvo ne postane istinska svemirska vrsta u sljedećih pet stoljeća ili manje prijeti nam totalno uništenje.

Sve veća ljudska populacija i njezine sve veće energetske potrebe mogli dovesti Zemlju  da do 2600. godine postane krajnje negostoljubiva, kako piše The Sun.

Na samitu je također istaknuo potencijal istraživanja Breakthrough Starshot, projekta vrijednog 100 milijuna dolara koji ima za cilj razviti mini sondu koja će se ubrzati do 20 posto brzine svjetlosti pomoću moćnih lasera (to je milijun put brže nago što se vozimo autom na autoputu).

Takav nanokraft mogao bi stići do Marsa za manje od sat vremena i teoretski letjeti samo 20 godina do Zemlji najbližim egzoplanetom Proxima b. To je najbliži poznati ekstrasolarni planet sa zvijezdom Alpha Centauri koji je možda moguće naseljiv, a možda je i naš novi mogući dom. Proxima b se nalazi oko 4,2 svjetlosne godine od nas.

“Možda ako sve bude dobro, sredinom stoljeća imat ćemo svoju prvu sliku o nekom drugom planetu koji bi mogao biti novi dom oko najbliže zvijezde”, rekao je t izvršni direktor Starshota Pete Worden, bivši šef NASA-inog Ames Research Center.

Ove nove istraživačke sonde veličine poštanske marke mogle bi doći do željenih planeta oko Alfa Centauri u roku od 20 godina od lansiranja. Za one koji ne znaju Alpha Centauri ili Alfa Centaura je višestruka i najsjajnija zvijezda južnog zviježda Centaur, te treća najsjajnija zvijezda na našem nebu. Ne vidi se iz naših krajeva. Zviježđe Centaur vidljiva je od siječnja do srpnja, a kulminira tijekom travnja i nije vidljiva sa sjeverne polutke na zemljopisnim širinama većim od 30°. Ova zvijezda pripada spektralnoj klasi G2 (prema spektralnoj klasifikaciji), kao i Sunce.

Inovacija Starshot projekta namjerava razviti, u roku od jedne generacije, sposobnost pokretanja takve male sonde uz pomoć laserskih zraka sa Zemlje.

Minijaturizacija elektronike omogućila je stvaranje takvog čipa koji bi mogao uključivati ​​komunikacijske lasere, kamere, nuklearnu bateriju, računalo i druge uređaje koji su potrebni za međuzvjezdano putovanje i istraživanje, te slanje svih potrebnih podataka nazad na Zemlju.

Eto, ništa ne traje vječno. Teško je zamisliti da će ove prirodne ljepote naše Zemlje nestati i biti uništene. Mi jesmo najinteligentnija ali i najbahatija stvorenja koja žive na njoj, naša pohlepa i obijest dovest će nas do uništenja. Već smo duboko zaglibili na taj put ali još uvijek nismo svjesni što radimo, mi se još uvijek borimo za moć i ne vidimo što nam se događa.

Želite li više znati  o projektu Starshot kliknite na link i pogledajte video.

https://www.livescience.com/60921-stephen-hawking-humanity-must-leave-earth.html?utm_source=notification

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori