Putopisi

Stakleni hram u Maleziji

lifeX.hr

U gradu Johor Bahru, u neposrednoj blizini malezijskog  grada Singapur, nalazi se jedan od najljepših hinduistički hramova u Maleziji. Hram se zove Arulmigu Šri Rajakaliamman i zaista je impresivan jer je  gotovo u cijelosti pokriven sa savršeno slaganim staklenim komadićima.

Sve je započelo 1922. godine kada se je na  tom mjestu izgradilo malo sklonište. No, ta mala baza stalno se nadograđivala tijekom svih ovih godina, sve do 1991. godine  kada je je Šri Sinnathamby Sivasamy naslijedio vodstvo ovog hrama od svog oca. On je postao pokretačka snaga koji će od ovog skromnog mjesta  napraviti ono što je hram danas.

Unatoč suočavanju s mnogim izazovima, Sivasamy  uspio je proširiti i potpuno obnoviti hram u samo pet godina, tako da je 1996. hram bio otvoren za javnost. No, tada još stakalca nisu bila u igri. Ta ideja je pala na pamet Sivasamyu jedan dan kada se vraćao iz Bangkoka doma. Na putu je zamijetio fascinantno blještavilo koje je dolazilo kao odbljesak od razbijenog stakla. Tada je zamislio kakao bi bilo divno da i njegov hram tako bljeska na suncu.

Danas je ovaj jedinstveni hram ukrašen s 300.000 komada crvenij, plavih, žutih, zelenih, ljubičastih i bijelih komadića stakla, uključujući i njegove podove, stupove i zidove. Tu su i veliki kristalni lusteri  koji vise sa stropa i čija se svjetlost bljeska sa svih strana kada uđete u unutrašnjost hrama.

Navodno je obnova hrama koštala 3.000.000 ringgits (oko milijun dolara). Sredstva su prikupljena od donacija i raznih programa zajednice. Stakleno svetište je u potpunosti klimatiziran i može primiti 1500 poklonika.

Hram svake godine okuplja sve više i više turista, tako da je postao prava turistička atrakcija ne samo svog okruga već i cijele Malezije.


via: odditycentral.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori