Šareno

Spavaju uz vas da i ne znate

lifeX.hr

happy-woman-stretching-in-bed

 

Znate li da dok spavate na svom krevetu uz vas u madraci žive grinje i stjenice. One obožavaju biti tu i grickati ostatke ljudske kože. Naravno, mi te sitne mikroživotinjice ne vidimo ni ne osjećamo, a zasmetaju nas tek kada postanemo alergični.

Jeste li znali da su grinje i stjenice iz madraca glavni krivci za 80% poremećaja dišnog sustava?

Zato kada čistite vašu spavaću sobu, uz brisanja prašine, usisavanja i pranja ne zaboravite očistiti i svoj madrac.

Kako se riješiti grinja i stjenica

  • Prozračite posteljinu i madrace. Iskoristite još ovo malo sunčanih dana i ljetnog ugođaja i izvedite van madrace i posteljinu. Ostavite ih na suncu jer grinje najviše vole tamne i vlažne prostore.

  • Nabavite antialergijske navlake.  Najbolje ih je postaviti vani pod suncem.

  • Spore i plijesan su još jedan veliki problem. One također vole vlagu i hrane se gotovo svime. Kada mijenjate plahtu na madracu, vjerojatno mislite da nemate problema sa plijesni jer je ne vidite. Problem je u tome da se plijesan zapravo nalazi na dnu madraca – mjesto koje rijetko kada provjeravamo. U ovom slučaju nema smisla preokrenuti madrac, jer tako ne rješavamo problem. Najbolje je, također prozračiti madrac.

  • Usisavanje madraca s obje strane. Kada završite, očistite filter i vrećicu usisavača. To će spriječiti razmnožavanje spore plijesni tokom sljedećeg usisavanja.

  • Sami napravite sredstvo za čišćenje. Pomiješajte iste omjere alkohola i tople vode i nanesite ih spužvom na madrac. Poslije isperite područje toplom vodom.

  • Provjetrite madrace radi vlage. Vlaga je sama po sebi veliki problem koja može uvelike smanjiti životni vijek madraca. Tokom spavanja se naše tijelo znoji. Materijal koji se nalazi unutar madraca se natapa u toj vlazi i zbog toga se madrac može objesiti, izgubiti svoju udobnost i mekoću, a što je još gore konstantno ispušta neugodne mirise. Koje je najbolje rješenje za to? Pa opet provjetravanje!

  • Otkrijte svoj madrac. Nakon svakog buđenja otkrijte svoj madrac na neko vrijeme. Tako ćete se riješiti viška vlage.

  • Često mijenjanje posteljine. Ni ostale mjere ne treba zanemariti, kao na primjer često mijenjanje posteljine i pranje na 60 stupnjeva.

Sada kada ovo znate, riješite se ti malih sustanovnika i uživajte u svom krevetu!

izvor:happy-dreams.hr

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori