Šareno

Šokantna priča: Model tuži proizvođača tampona nakon što je ostala bez noge

lifeX.hr

Lauren

Kalifornijski model Lauren Wasser prije tri godine ostala je bez noge jer su joj u bolnici morali odrezati kako bi joj spasili život.

Ako mislite da je Lauren imala saobraćajnu nesreću ili nešto slično, odgovor je NE. Lauren je koristila tampon.

Nakon druženja sa svojim prijateljima ranije je krenula doma jer se nije dobro osjećala. Došla je doma i otišla spavati. Sljedećeg čega se sjeća je galama policije koja je provalila u stan jer majka bila zabrinuta što Lauren ne odgovara na telefon. Dovezli su je u bolnicu s visokom temperaturom, pretrpljenim srčanim udarom, kako liječnici kažu bila je 10 minuta do smrti. Nitko nije znao o čemu se radi dok nije došao infektolog i postavio ključno pitanje: “Imali ona tampon?”

Liječnici su uzeli tampon na ispitivanje, a rezultati su pokazali da Lauren boluje od sindroma toksičnog šoka (TSS) – rijetka komplikacija bakterijskih infekcija, obično proizlazi iz staph bakterija, a ponekad i od strep. Lauren su liječnici uveli u medicinsku induciranu komu, i očekivali najgore jer su joj zakazali organi. Na sreću Lauren se oporavila, no nisu joj mogli spasiti nogu zbog gangrene.

Lauren je podnijela tužbu protiv Kimberly-Clark Corporation, koji proizvode i distribuiraju Kotex tampone jer u uputama nisu naveli jasno podatke o TSS-u i velike opasnosti koji TSS nosi.

Žene koje koriste tampone mogu pročitati da se tamponi moraju mijenjati svakih 4-8 sati, uključujući i preko noći. No, nigdje ne piše što se sve može dogoditi.

TSS je prvi put službeno priznata 1978. godine, te predstavlja rizik za one koji koriste tampone, pogotovo što se u zadnjih pedeset godina sastav drastično promijenijo. Umjesto prirodnih pamučnih vlakana koriste se sintetički sastojci, a uz sredstvo za upijanje tampon predstavlja savršen mediji za razvoj stafilokoknih bakterija. Sam tampon nie dovoljana za TSS, osoba mora imati Staphylococcus aureus u svom tijelu, no 20% ljudi ima ovu bakteriju u sebi.

U međuvremenu, Lauren život je trajno promijenjen: “Jasno znate da cigareta može ubiti, pa kada ih koristiti, to je vaš izbor,” kaže ona. “Da sam znala sve informacije o TSS, ja nikad ne bi koristila tampone.”

Stoga nakon teških psihičkih stanja koje je proživjela nakon što je došla iz bolnice (razmišljala je i o samoubojstvu), odlučila je postati borac i vratiti se životu. Odlučila je svijetu ispričati svoju priču i sudjelovati na konferencijama kako bi upozorila druge od moguće opasnosti.

Dakle drage dame, s tamponima oprezno. Često ih mijenjajte i nikako ne spavajte s njima.

izvor: vice.com

     

    Facebook komentari

    lifeX.hr

    Odgovori