Kultura

Slike izgubljene u vjetru

lifeX.hr

Što vam sve treba za ovakve predivne slike? Treba vam pijesak u boji, puno inspiracije, još više strpljenja i nešto mekano ispod koljena. Umjetnik Joe Mangrum  ove zadivljujuće slike radi pijeskom i  golim rukama po ulicama New Yorka. Bez razrađene ideje, ikakve skice on dođe i prepusti se trenutku neka ga ponese. Kaže da ga inspiriraju ljudi koji prolaze, njihovi osmjesi, sjaj u očima, uzdasi kada budu iznenađeni ljepotom i u svemu tome pronalazi veliko nadahnuće.

Iako Joe u svom izražavanja koristi i druge „normalne“ medije objašnjava kako zaista uživa u slobodi stvaranja ovih mandala, tako može provesti sate klečući po ulicama i stvarajući nešto toliko nestabilno da samo jedan dašak vjetra može sve njegovo stvaranje bukvalno  pretvoriti u vjetar. Svoje slike voli uspoređivati sa životom, trenutak ljepote dođe i ode i ne treba žaliti niti za čime. On stvara i uživa u tom činu, a onda pusti neka djela „odu“. „Moja djela su djela trenutka, ja ih poklanjam prolaznicima i njihovim radoznalim očima, a kada slika ispuni svoju zadaću tog trenutka, jednostavno nestane u vjetru i dalje  živi nevidljiva negdje razbacana po svijetu.“

Zanimljiva filozofija, definitivno. Kada bi svi mogli ne vezati se za ništa i ne ovisiti o ničem bilo bi mnogo lagodnije i slobodnije živjeti. Sve dođe i prođe. Nikada ne treba plakati što je prošlo, već se radovati što smo imali prilike doživjeti to, zar ne?

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori