Interier

8 savjeta za savršeni shabby chic stil

Kako možete urediti stan za poželjeti

lifeX.hr

Shabby chic  način uljepšavanja namještaja već neko vrijeme zanimljiv onim romatičarima istančanog ukusa, pa je tako ovaj stil postao vrlo popularan u kreiranju mnogih interijera. Neki vole komad starog „odrpanca“ kombinirati s ultra modernim stilom, a neke posebne dušice vole uživaju u simbiozi shabby chica s zamamnim vintage komadima namještaja. Ovdje je sve dozvoljeno, slobodno se možete igrati do mile volje i uživati u stvaranju vlastitog prostora.

Ako želite imati nešto u stilu, shabby chica ne morate biti stručnjak i restaurator kako bi vaša stara vitrina zasjala novim sjajem, a nisu vam potrebna ni značajna financijska sredstva.

Dom vam može izgledati luksuzno i glamurozno za vrlo malo novca, malo vremena, te puno ljubavi i kreativnosti. Tehnika se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka, a najbolje od svega je da gotovo ne možete pogriješiti. Namještaj se se može oštetiti, boja se ne može krivo nanijeti, a ako niste zadovoljni rezultatom namještaj uvijek možete ponovno prebojati.

Slijedi nekoliko osnovnih koraka kako starom namještaju shabby chic metodom vratiti život.

1. Potraga za namještajem
Pronađite komad namještaja od punog drveta kojeg želite obraditi. Nemojte ništa kupovati nego prvo pogledajte što vi, vaši prijatelji ili članovi obitelji “čuvaju” na tavanu ili u podrumu.

2. Brainstorming
Prosurfajte internetom i oboružajte se idejama.

3. Poludite
Ako vam namještaj ne odiše zubom vremena, iskoristite ga kako bi na njemu izbacili svakodnevne frustracije. Opremite se alatom kojeg inače ne puštate u blizinu namještaja poput čekića, lanaca i sl. Istucite drvo da zadobije udubine i neravnine i jednostavno si dajte oduška.

4. Čišćenje
Finim brusnim papirom izmatirajte namještaj kako bi uklonili sav sjaj. To je potrebno zbog boljeg prianjanja sljedećeg premaza boje te kako bi bili sigurni da ste uklonili sve nečistoće. Nakon matiranja vlažnom krpicom prijeđite komad kako bi uklonili prašinu.

5. Prvi sloj
Premažite komad osnovnom, donjom bojom za koju želite da proviruje. Najčešće je to tamnija nijansa od one koja dolazi gore. Pustite da se boja dobro osuši što može potrajati i do 24 sata. Preporučuje se korištenje akrilnih boja na bazi vode jer se brže suše, lakše ispiru s pribora i dobro slažu s drugim tehnikama. Ako vam je boja namještaja lijepa možete je i ostaviti i odmah ići gornjom bojom (bijelom, plavom…..).

6. Vosak
Namještaj sada premažite voskom, po mogućnosti pčelinjim, ali poslužit će i pastelne bojice. Posebnu pozornost posvetite rubovima i dijelovima oko ručki i radnih ploha. Ne trebate vosak staviti na sve dijelove već samo tamo gdje želite da vam taj sloj izađe na vidjelo. No, i bez voska možete napraviti shabby chic, samo tada malo morate biti oprezniji kod brušenja prvog sloja.

7. Drugi sloj
Nanesite novi sloj boje druge nijanse i pustite da se osuši. Gornji sloj obično je svjetliji od donjeg. Boju nanosite kistom pri čemu nije važno ostavlja li kist tragove ili ne.

8. Završna faza
Brusnim papirom odstranite dio gornjeg sloja boje. Po želji možete na nekim mjestima lagano skinuti boju ili prelazeći više puta po istom mjestu stvoriti jači shabby efekt. 

Osim dvije boje, možete koristiti i više boja, a možete na kraju uzeti i tamno ulje i malo dodatno “zamuljati” namještaj. 

No ima tu još ideja, kao recimo da između gornjeg i donjeg sloja koristite lak za raspucavanje pa će dojam biti još zanimljiviji, a ako vam i to nije dovoljno dobro salveta tehnikom nalijepite i neki zanimljivi motiv.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori