Zdravlje

Šampanjac, kada, svijeće i jagode

lifeX.hr

jagode

Vrijeme je jagoda. Ma tko ih ne voli! Zanosnog crvenog izgleda, mirisne, ukusne, jednom riječju neodoljive. Pa kako i ne bi bile kada pripadaju porodici Rosaceae (ruže). Ako ste mislila da su jagode samo crvene, prevarili ste se, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se smatraju osobitim specijalitetom i ima ih sve do jeseni. Jagoda ima još jednu posebnost, njene sjemenke ne nalaze se unutar ploda već baš suprotno, izvana.

Jagoda ne samo da je slasna već i ljekovita, Ljekovita svojstva ima ne samo plod već i njen korijen i lišće. Čaj od lišća koristi se protiv probavnih smetnji upale grla, gripe, prehlade, čak i u liječenju kostobolje.

U proljeće je pravo vrijeme da pročistimo tijelo, a s čim drugim nego jagodama. Večerajte veliku porciju jagoda bez ikakvih dodataka, to napravite nekoliko dana i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Jagoda sadrži i prirodne salicilate koji mogu pomoći kod manjih bolova, a dobra je i kod upala i visoke temperature.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željeza i folne kiseline. Ako ste trudni ili želite zatrudnjeti jedite jagode u što većoj količini baš zbog folne kiseline, a dobre su i za anemiju. Čak se koriste i za povećan kolesterol i krvni tlak.

Osim zdravlja ovo čarobno voće odlično je i za ljepotu. Još u Napoleonovo doba Madame Tallien se je kupala u soku od jagoda. Nije ni čudo zbog količine A i C vitamnia koji pomlađuju kožu. Zato kada pripremate neki slasni kolač od jagoda ostavite par komada za masku, a dok držite masku istrljajte s njome i zube, kažu da će ih učiniti bjeljima.

Za one dame koje su odlučile malo smršaviti, jagode su pravi izbor, osim što su niskokalorične, one smanjuju apetit i ubrzavaju metabolizam. Zar nisu čarobni, ukusno jedete, mršavite, a i gubite celulit.

Ova mirisna delicija svršeno se stapa s čašom šampanjca, o čokoladi i šlagu da i ne govorimo, možda zbog toga kažu da ima afrodizijačka svojstva. Osim toga posvećena je i Veneri, božici ljubavi. Pa tko bi joj onda mogao odoljeti.

Kada, topla voda, ružine latice po njoj, nježna glazba, svijeće, mirisi eteričnog ulja, šampanjac i jagode-da upravo vam to vam želimo, jer kao što vidite treba uživajti u jagodama!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori