Priče života

Priča o lošim navikama

lifeX.hr

drvo

Jedan bogataš imao je sina i kao svaki otac htio mu je dati najbolje. Zato je zamolio mudraca da mu pomogne u odgoju kako mu sine ne bi upao u loše navike.

Na prvom sastanku mudrac povede momka na šetnju kroz vrt. Dok su razgledali biljke, mudrac zastane i zamoli mladića da isčupa jednu malu biljku pored puta.

Mladić uze biljčicu sa svoja dva prsta i izvuče je iz zemlje bez problema zajedno sa korijenom. Nakon nje mudrac mu reče da iščupa nešto veću biljku koju mladić opet bez problema izvuče iz zemlje.

“Iščupaj sada onaj grm tamo” – reče starac. Mladić je došao da grma, uhvatio ga za jadeblju granu i poćeo vući iz zemlje. Nije išlo lako ali je mladić bio uporan i malo po malo uspio je isčupati i grm. Na kraju mu mudrac reče neka iščupa obližnje drvo. Mladić je pokušavao i pokušavao, ali na kraju sav u znoju reče: “To je nemoguće!”

“Tako je i s lošim navikama,” reče starac. “Kada si mlad, lako ih je ukloniti, ali kada ostariš i kada loše navike puste korijen, gotovo ništa ih ne može ukloniti u potpunosti.”

“Ne čekaj da loše navike puste korijene u tvojoj duši, napusti ih dok još uvijek imaš kontrolu nad njima ili će one preuzeti kontrolu nad tobom”

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori