Putopisi

Ovo se zove hard rock cafe

lifeX.hr

3000-ak stanovnika Setenil de las Bodegas grada u Španjolskoj u Andaluziji kao da se je zaglavilo između kamena. Kada uđete u svoje kuće vidite stijene, kada hodate gradom hodate među stijenama, kada pijete kavu, pijete među stijenama, jel to grad pogodio meteor?

Kameni gradić se nalazi oko 18 km daleko od Ronda u pokrajni Cadiz, a ime Setenil razvio se od latinskog „septem nihil“ što znači „sedam puta ne“ a odnosi se na razdoblje kršćanskih rekonkvista  kada su katolički kraljevi pokušali vratiti osvojenu teritoriju od Maura koji su vladali Iberijskim poluotokom od 711. godine. U slučaju Setenila tek sedmi pokušaj osvajanja bio je uspješan 1485. što znači da je ovaj grad bio dugo uporište Maura sve dok nisu u potpunosti protjerani iz zapadne europe 1492 godine.

Što se tiče drugog naziva „de las Bodegas“ postoje različite priče. Po jednoj grad je ponosno dodao ovo ime u 15. stoljeću zahvaljujući mnogim vinogradima koji su iznikli okolo grada, no na žalost 1860. godine bolest je zadesila vinograde i svi su nestali.

Prema drugoj priči, od početka 16. stoljeća „bodegas“ odnosno veliko skladište pod stijenama čak u ljetnim mjesecima čuvala na hladnom mnoge vrste proizvoda pa čak i danas Setenil je poznat po mnogim delicijama poput maslinovog ulja, meda, pekmeza, kao i Andalusian vina.

Kada gledate slike doslovno cijelo mjesto živi u sjeni ogromne stijene. Mnogi pitaju da li je tu depresivno pogotovo preko zime? Razlog zašto su ljudi izabrali živjeti tu je pragmatizam, manje ili više. Prirodne špilje pokazala su se savršeno mjesto za stanovanje još od prapovijesnog doba, pogotovo kada znate da je ovaj dio jedan od najtoplijih dijelova Španjolske. Umjesto da grade cijelu kuću i izolaciju od vrućina ljeti i hladnoća zimi ovdje gotovo da je potrebna samo fasada i imate gotovu kuću sa svršenom izolacijom koja je u potpunosti stopljena s prirodom.

Zar to nije pravi mali sada već turistički raj gdje zaista možete popiti kavu u istinskom hard rock cafeu!

 

via:environmentalgraffiti.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori