Priče života

Poučna priča kako se nositi s negativnosti i zlim ljudima iz usta nobelovca

lifeX.hr

Godine 1962., mladi čovjek po imenu Iosif Aleksandrovich Brodsky upoznao je ženu po imenu Marina. Živjeli su zajedno u Rusiji. Obožavali su umjetnost. On je bio pjesnik, a ona je slikala. Uskoro je na svijet došlo i dijete, sve je bilo tako idilično, snažno i puno ljubavi. Činilo se trajat će cijeli život.

Jednog dana sovjetski dužnosnici su pokucali na vrata njihovog doma. Uhapsili su ga i odveli na prisilni rad. 1972 godine morao je napustiti domovinu, prvo je došao do Beča, a onda dalje u svijet. Nikada više nije vidio Marinu.

Iosif je bio Joseph Brodsky, poznati pjesnik i esejist koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1987. godine. Njegova poezija, uglavnom pisana na ruskom, bila je dobro primljena od strane svijeta ali ne i od strane sovjetske Vlade. Oni su tvrdili kako je njegovo pisanje “anti-sovjetsko” i zbog toga je na kraju i prognan iz zemlje.

Zahvaljujući pomoći kolega pjesnika, Brodsky je mogao naći utočište u SAD-u i uskoro je predavao na sveučilištima kao što su  Yale, Cambridge, i University of Michigan. Godine 1991., devetnaest godina nakon što je prognan iz Rusije, Brodsky je imenovan United States Poet Laureate.

Godine 1988., Brodsky je govorio studentima na Sveučilištu u Michiganu  kako se nositi sa zlim ljudima i klevetnicima. Cijeli govor se nalazi u njegovoj knjizi On Grief and Reason. Što to Brodskiy kaže o tome:

“Pokušaj  ne obraćati pažnju na one koji pokušavaju tvoj život učiniti bijednim i ništavnim. Takvih će uvijek biti, bilo da su u službenom svojstvu, ili oni samoprozvani. Ako im se ne može pobjeći, pretrpi ih i pronađi način da se makneš. Nakon toga svom snagom izbjegavaj priču o njima i tome kako su te nepravedno tretirali bez obzira što vaša publika može imati sluha za to. Te priče će samo produžiti postojanje  svojih antagonista; zapravo oni računaju na našu brbljavost i želju da svoje iskustvo prenesemo drugima. Tako oni zadobijaju pažnju. To je njihov glavni princip djelovanja. To je eho koji se nastavlja. Dakle, ne dopustite da takvi događaji kradu vaše vrijeme. Ne dajte ima više svog vremena.

Značenje našim neprijateljima daje način na koji na njih reagiramo. Dakle što brže prođite kroz to, ne zadržavajte se tu, niti riječima niti mislima. Ne opraštajte se, ne dokazujte, jednostavno ih zaboravite.  Na taj način ćete poštedjeti vaše moždane stanice beskorisnog nerviranja. Okrenite kanal, iako ne možete ovu mrežu staviti izvan opticaja, ali joj bar možete smanjiti doseg. Ovo rješenje vjerojatno neće zadovoljiti anđela, ali će povrijediti demone, a za sada to je jedino bitno.!

Joseph nas jasno uči da se utjecaj negativnosti povećava kada govorimo o tome, bez obzira što smo rekli. Pričajući joj udišemo život, iznova i iznova. Zašto trošiti svoje misli na negativnosti i svoju energiju na zle ljude?

Najbolja stvar koju možete napraviti je  da tome  uopće ne pridajete pažnju, neka postane irelevantno, zanemarivo i zaboravljeno. Prema riječima Brodskog “, to je jeka što se računa.” Negativnost ne zaslužuje ništa glasnije. Provedite svoje vrijeme na nešto vrijedno rasprave. Neka to odzvanja prostorom.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori