Trend

Porazna činjenica-slušanje moderne glazbe nas zaglupljuje

lifeX.hr

rapidol2

Žena, majka kraljica, gospodarica i sve ostale pjesmice i pjesmuljci koji šibaju naše slušne aparate doista znaju biti imbecilni i doista tako banalni da je teško povjerovati u to što čujemo. Ne kažem da treba stvarati poeziju vrijednu najslavnijih pjesnika, ali bar se malo potruditi ne bi bilo na odmet. Al rulja voli banalno, što banalnije to bolje!

No, svi oni koji misle da je strana glazba puno intelektualnija grdno se varaju. Nedavno je napravljeno istraživanje koje kaže da je prosječna razina čitanja broj 1 singlova u SAD-u, razina trećeg razreda.

SeatSmart a Andrew Powell-Morseov željelu su proučiti lirsku inteligenciju 225 Billboard pjesama uključujući sve žanrove i to od 2004 do danas. Ako se vratimo u 2004. godinu prosječna razina pjesama bila je na nivou od trećeg do četvrtog razreda. Ta razina u prošloj godini pala je na 2,6. Najgore su procijenili pjesmu Three Days Grace “Good Life”, koja je stigla samo do brojke 0,8 što u  osnovi znači da to može skužiti i dijete iz vrtića.

Sada će netko reći pa što, to je samo zabava, ta glazba i ne služi za intelektualno razvijanje.

No znanstvenici tvrde da to i nije baš tako bezopasno za naš um. Oni su dokazali da slušanje te glazbe ubija naš um, smanjuje ukupnu metalnu oštrinu što dovodi do laganog  kognitivnog propadanja. Prazne pjesme na radiju samo su dio antikulturnog odmaka od poticajna razmišljanja. Čini se da ovaj odmak polako ali sigurno napadnu svaki aspekt života i smo se sve više i više zatupljujemo i postajemo glupa masa s kojom je onda lako manipulirati.

Što manje mislimo to bolje za one koji i ne žele da mislimo, jer što se njih tiče sasvim je dovoljno da oni misle za nas.

Sada kada to znate, možda baš i ne treba pljuvati po našoj glazbi jer ima tu i svijetlih primjera i predivnih tekstova. Ali da vam se sav vaš literarni napor ne svodi na zabavne stihovne doskočice upregnite svoj mozak nekom dobrom literaturom, zanimajte se recimo za kvantnu fiziku, proučavajte malo poznate filozofe, probajte proniknuti u tajne svemira, razmišljajte svojom glavom, potrudite se zaposliti te vaše moždane vijuge jer kako nas je krenulo izgleda da nam u dogledno vrijeme mozak više neće uopće ni trebati.

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori