Priče života

Pitate se kako doći do cilja? Baš ovako!

lifeX.hr

cistac

Jura, čistač ulica, radio je svoj posao temeljito i s uživanjem. Znao je da je njegov rad potreban. Kad bi čistio ulice činio je to polako i konstantno: kod svakog koraka jedan udah, i kod svakog izdaha jedan zamah metlom.

Korak – disanje – zamah metlom; korak – disanje – zamah metlom; korak – disanje – zamah metlom… Ponekad bi malo zastao i razmišljao gledajući ispred sebe.

Zatim bi nastavio: korak – disanje – zamah metlom; korak disanje – zamah metlom…

Dok bi se Jura polako pomicao ispred sebe gledajući neočišćenu ulicu, a iza sebe očišćenu, dolazile bi mu često velike misli. Ali bile su to misli koje su se vrlo teško mogle drugima prepričati. Zapravo drugi ga nisu ni slušali, tko danas ima vremena slušati jednog običnog smetlara.

U pauzi dok je jeo svoj sendvič Jura bi sjeo na klupu u parku gdje je bila djevojčica Ana. Dok se ona igrala u pijesku Jura bi joj pričao svoje priče.“Vidiš Ana”, govorio bi on,” ponekad imaš pred sobom vrlo dugu ulicu, i misliš: strašno je duga, nemoguće ju je očistiti; znaš, tako misliš.”

Pogledao bi u daljine pa bi nastavio: “I, tada se počneš žuriti i žuriš se sve više i više. A ipak svaki put kad digneš pogled, vidiš da ulica pred tobom nije nimalo kraća. Počneš se još više napinjati pa te onda uhvati strah, i na kraju izgubiš dah i ne možeš dalje. A ulica je još uvijek tu i prijeti svojom veličinom.”

Jura je kratko vrijeme razmišljao pa nastavljao: “Shvatio sam da je bolje da se tako ne radi. Ne smije se nikad misliti na cijelu ulicu odjednom, razumiješ li? Mora se misliti samo na sljedeći korak, na sljedeće disanje, na sljedeći zamah metlom. I uvijek iznova samo na sljedeći”.

Ponovo je zastao i razmislio prije nego što je dodao: “Takav rad donosi radost. To je jako važno. Tada se posao i napravi dobro. Tako to treba raditi.  Tako u jednom trenutku vidiš da je cijela ulica očišćena – korak po korak. Uopće ne znaš kako, i shvatiš da pri tom nisi izgubio dah.”

I klimajući glavom Jura  još jednom ponovio na kraju: to je jako važno!

Pogledao je Anu,nasmiješio joj se i krenuo dalje, njegova ulica ga je čekala da ju osvoji!

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori