Zdravlje

Pazite li kako sjedite jer vam se može svašta dogoditi

lifeX.hr

noge

Većina nas kada sjedimo vrlo često prekrižimo noge. To nam je već u navici, čak i nismo svjesni toga. Ako malo obratite pažnju uhvatit ćete se bezbroj puta kako sjedite baš s prekriženim nogama. Znate li da ovakav stav tijela na duže vrijeme može uzrokovati ozbiljne posljedice na zdravlje?

Iako mnogim ljudima ovaj način sjedenja izgleda atraktivno, definitivno staviti nogu preko koljena nimalo nije atraktivno za događanja u tijelu. Ako duže sjedite na taj način može dovesti do stanja koje se zove “peronealna paraliza živaca“. Naime, mi znamo sjediti nesvjesno prekriženim nogama sve dok ne osjećamo trnce, što svakako nije dobro.

Neka istraživanja kažu da ovaj stav može uzrokovati i povišeni krvni tlak. Iako tlak brzo nestane čim prestanete imati prekrižene noge nema dugotrajne štete, osim ako imate visoki rizik za pojavom krvnih ugrušaka.

Ovaj način sjedenja povećava i šanse za razvoj varikoznih vena. Iako se najznačajniji faktor problema s vena nalazi u vašim genima, često i dugotrajno križanje nogu može dovesti do upale komprimirane vene. Postoje sitni ventili u krvnim žilama, koji sprečavaju protok krvi u pogrešnom smjeru. Kad su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Istovremeno, liječnici upozoravaju da dugotrajno sjedenje s prekriženim nogama stvara oštećenja i probleme sa zdjeličnim i sakralnim kostimaOvaj položaj dovodi do zdjelične neravnoteže jer čini unutarnji bedreni mišić kraći, a vanjski bedreni mišić i duži.

Konačno, istraživanje je pokazalo da sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata dnevno može kod osoba u razvoju dovesti do pogrbljenog držanja i boli u donjem dijelu leđa i vratu.

Iako mnogi znanstvenici tvrde da bilo koji dugotrajni nepomični stav nije dobar za tijelo, izgleda da ipak prekrižene noga donose više štete. Stoga obratite pažnju na to kako sjedite i svakako se s vremenom istegnite i malo prošetajte, makar i po sobi.

A ako vas nešto zaboli tu je Rapidol S  koji će vam u trenu ukloniti neke od bolova i dozvoliti vam da uživate u životu.

Izvor: http://www.rapidol.hr/

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori