Trend

Paukova svila????

lifeX.hr

Da li ste znali da pauci mogu proizvesti svilu boje zlata?! Izgleda nevjerojatno ali je istina. Upravo takav jedinstveni komad odjeće načinjen od svile madagaskarskog „golden orb“ pauka trenutno je izložen u Victoria&Albert  muzeju u Londonu.

 Cijelu ovu priču je započeo Simon Peers kada se prije 20 godina preselio na Madagaskar. On je došao na ideju tkanja svile od pauka nakon učenja o francuskom misionaru koji se zvao Jakov Pavao Camboue . Ovaj misionar je tijekom 1880.tih i 1890-tih izgradio mali ručni stroj za izdavanje svile od 24 pauka, a da pri tome pauci ostaj neoštećeniPeers je uspio napraviti repliku ovog stroja, a na projektu mu se pridružio i Nicholas Godley koj kaže kako je bio oduševljen kada su stavili pauke na svoje mjesto i počeli okretati stroj, a iz njega je izlazila svila zlatne boje.

Svila ovih pauka je izrazito čvrsta, čak čvršća od čelika, a elastična. Rasteže se do 40% svoje normalne dužine, a da ne pukne. Mnogi znanstvenici diljem svijeta pokušavaju stvoriti slična vlakna u laboratoriju jer bi bila vrlo poželjna u medicini i svim granama industrije, ali do sada još nisu uspjeli. Problem je što pauci da bi generirali ovu svilu koriste žlijezde u njihovom trbuhu gdje se stvaraju tekući proteini kojih pauci iz pomoć fizičke sile preuređuju u čvrstu svilu.

 Stvaranje ovih svilenih paukovih niti za masovnu proizvodnju nikako nije prihvatljiva. Naime, da bi napravili ovaj komad odjeće bilo je potrebno milijun pauka i godinu dana stvaranja niti. Kako pauci proizvode ove niti sam za vrijeme kišne sezone prikupljaju se iz prirode (i vračaju u prirodu) samo u periodu od listopada do lipnja. Težak posao za mali komadić tkanine 

Koliko bi koštao  ovaj izloženi i nadasve jedinstveni komad odjeće, ne znamo! Vjerujemo  da bi ta brojkica bila s puno nula pa slobodno možemo zanemariti tu činjenice već možemo samo diviti ovaj predivnoj tkanini, ovim ljudima koji su imali toliko strpljenja oko ovog projekta, a najviše možemo biti ushićeni s Majkom Prirodom koja nas je opet ostavila bez daha sa svojom jedinstvenom i neponovljivom maštom u kreiranju svijeta.

via: theage.com.au

Pročitaj: Koliko živih vrsta živi na zemlji…vov kakava brojka

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori