Putopisi

Otok koji pati zbog ljubavi

lifeX.hr

heart-island3

Zanimljivo je vidjeti što je danas sve moguće ako se igrate s Google Earth-om i onda naletite na ovako nešto. Ekipa sa portala Viral nova doista je bila oduševljena ovim malim srcolikim otočićem. Nama je bilo super jer ovaj mali otok je naš otok Galešnjak ili Otok zaljubljenih. U svijetu postoji preko 22.000 otoka,  od kojih je samo 4 srcolika,  no od svih tih otoka Galešnjak najviše podsjeća na oblik srca.

Za one koji ne znaju, Galešnjak (poznat i kao Otok zaljubljenih, Otok ljubavi) je otočić smješten je u Pašmanskom kanalu između otoka Pašman i mjesta Turanj na kopnu. Otok je površine 0,132 km2. Dužina obalnog pojasa je 1,55 km. Na otoku su dva vrha, a najviši je visok 36 m nadmorske visine. Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena.

Na Wikipediji kažu da je 13. ožujka 1177. godine rimski papa Aleksandar III. (1159. − 1181.) u pratnji svoga brodovlja plovio je s juga Italije na sjever, Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Tom prilikom je prošao i kroz Pašmanski kanal. Papinske galije zaustavile su se između otočića Ričul i Galešnjak. Dok su bili usidreni ispred Galešnjaka, papa Aleksandar III. poslao je svojeg glasnika da kopnom ode u susjedni Zadar obavjestiti Zadarskog nadbiskupa i gradskog priora o danu i satu dolaska visokog gosta u grad Zadar. Otočne straže Vrgade, Pašmana (Pustograd) i Ugljan (Sv.Mihovil, Preko) vatrom i dimom obaviještavale su puk o dolasku pape. Papu su u Zadru dočekali razdragani stanovnici i cijeli je grad pjevao pjesmu na hrvatskom jeziku.

 Otočić Galešnjak, u privatnom vlasništvu obitelji Jureško.  Otok trenutno izgleda kao da ima flastere na srcu jer po nekim informacijam netko želi tamo posaditi masline. Iako srcoliki otok sada boluje od ljubavi, no nadamo se da će on to preboljeti.

Pa dragi naši, uskoro je Valentinovo, na otoku je već bilo zaruka i slavlja ljubavi, pa ako imate nešto u planu, vjerujemo da će vas obitelj Jureško bez problema pustiti na mali otok kako bi možda nekoga zaprosili ili zaručili ili izjavili ljubav ili….!

 

heart-island4 heart-island5 heart-island6 heart-island7 heart-island8

 

otok

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori