Zdravlje

Otkrijte zašto je dobro piti zeleni čaj

Prava mala bomba zdravlja

”Bolje biti bez hrane tri dana nego bez čaja jedan dan” kaže stara kineska izreka. Tradicija ispijanja čaja započela je u Kini gdje se reference o ovom napitku u pisanom obliku po prvi puta spominju još prije 5000 godina.
Budistički redovnik uvodi čaj u Japan u 6.stoljeću,a u 16.stoljeću portugalski misionar ga dovodi u Europu. Danas je čaj ,odmah nakon vode, najkonzumiranije bezalkoholno piće na svijetu.

Pod pojmom čaj podrazumijevamo grm biljke Camellia sinensis iz koje dobivamo crni, bijeli, zeleni i oolong čaj. Glavna razlika u boji, okusu i mirisu ovih čajeva je u procesu obrade ubranih listića, duljini fermentacije i oksidacije. Zeleni čaj se proizvodi od svježe ne fermentiranog lišća Camellia sinensis gdje je oksidacija listova praktički minimalna,čime su sve aktivne tvari u njima sačuvane. Sadrži polifenole, kofein, aminokiseline, vitamine C, B-1, B-2 i eterična ulja. Stoljećima je poznat kao napitak koji krijepi, osvježava, ima ljekovita svojstva, a u posljednje vrijeme slovi kao namirnica snažnog antioksidativnog djelovanja.

Što sadrži zeleni čaj

Antioksidansi su prirodni spojevi koji pomažu staničnom organizmu da se zaštititi od slobodnih radikala, odnosno štetnih tvari, koje mijenjaju strukturu stanice, njihov genetski materijal, čime mogu oslabiti imunološki sustav, dovesti do infekcije te raznih degenerativnih bolesti poput raka i srčanih bolesti.

Katehini
Ovo su osobito učinkoviti antioksidansi prisutni u zelenom čaju koji pripadaju skupini polifenola.
Jedna šalica zelenog čaja osigurava  120-160 mg polifenola. EGCG ili epigalokatehin-3-galat je najmoćniji katehin prisutan u čaju. Kao antioksidans je 25-100 puta moćniji od C i E- vitamina, te deset puta snažniji od beta-karotena. Smatra se da može spriječiti mutaciju stanica pa djeluje preventivno protiv nekih oblika raka (prostata, jetra, želudac) blokirajući djelovanje enzima urokinaze koji potiče stvaranje tumorskih tvorevina, dok inaktiviranjem enzima kolagenaze odgovornog za progresiju infekcije,usporava razmnožavanje bakterija čime se postiže antibakterijsko djelovanje oralnog područja.

Prema nekim istraživanjima EGCG pomaže sniziti razinu LDL-kolesterola, te uravnotežiti iskoristivosti inzulina u tijelu čime nema naglog povećanja ili pada šećera u krvi. Najnovija istraživanja pokazuju kako EGCG djeluje na redukciju tjelesne težine, posebice učinkovito u kombinaciji sa redovitom tjelovježbom, povećavajući termogenezu i stimulirajući oksidaciju masti utječe na ubrzavanje metabolizma što pridonosi smanjenju zaliha masti u organizmu.

Kofein 
Šalica zelenog čaja sadrži 15-30 mg kofeina (upola manje od šalice crnog čaja), stimulansa koji utječe na središnji živčani sustav te u nižim količinama može biti dobar za podizanje mentalne budnosti i sposobnosti.
Sinergičko djelovanje katehina i kofeina odlično je pomoćno sredstvo za ubrzavanje  eliminacije viška tekućine u organizmu ,stimuliranje lipolize čime se pokreće metabolizam.

Aminokiselina – L-teanin
Više od 60% aminokiselina prisutnih u čaju sastoji se od L-teanina. Japanski znanstvenici su otkrili da je L-teanin kofein antagonist tj.snižava hiperaktivni učinak kofeina. L-teanin je odgovoran za jedinstven okus zelenog čaja, pomaže u zaštiti živčanih stanica u mozgu probijajući krvno-moždanu barijeru, stvara smirujući utjecaj na mozak, pogoduje sniženju krvnog tlaka te ublažava simptome PMS-a.

Preporučene količine zelenog čaja

Zeleni čaj potencijalno može donijeti brojne koristi stoga se preporučuju 2-3 šalice čaja na da, što osigurava 240-380 mg polifenola. Znatno veće količine mogu dovesti do poremećaja nesanice i anksioznosti radi prisutnog kofeina,stoga valja pripaziti.

Zaključak

Zeleni čaj kao napitak jednako je privlačan zimi kao wellness ritual koji će nas ugrijati, ali i ljeti kao odlično zdravo osvježavajuće rješenje. Dakle, nekoliko šalica zelenog čaja posebice za one osjetljivijega zdravlja zasigurno će pridonijeti da se osjećamo bolje i poboljšamo naše zdravstveno stanje što potvrđuju mnoge do sada objavljene znanstvene studije.

Hrvojka Becker, inženjer prehrambeni tehnolog
Konzultantica za zdravu prehranu
www.zdravaprehrana.info

Facebook komentari

Odgovori