Trend

Organska i tradicionalna kozmetika – istine i zablude

lifeX.hr

organskoOrganska i tradicionalna kozmetika donedavno su bile dva posve odvojena svijeta. Svaki je bio priča za sebe, jer su jasno vidljive njihove različitosti na gotovo svim poljima.

Različito porijeklo

Tradicionalna kozmetika je vrlo brzo napravila veliki boom zahvaljujući primjeni znanosti: biologije, medicine, kemije i matematike. Iz malih manufaktura, znanstvenim i racionalnim pristupom razvila se industrija. S druge strane, svijet organske kozmetike nastao je kao posljedica organskog uzgoja i do danas je usko vezan upravo uz organski uzgoj. Tu se ne radi o znanosti već o kulturi i načinu uzgoja koja je okosnica cijelog projekta „organsko”.

Pojednostavimo činjenice – tradicionalnu kozmetiku možemo okarakterizirati kao „urbanu i laboratorijsku”, a s druge strane proizvođači „organskog” vole se poistovjećivati s prirodom i biljem.

Drugačiji pristup formulacijama

Od samog početka radi se o posve oprečnom pristupu formulacijama, iako danas polako dolazi do izmjene iskustava. Ipak, tehnički razvoj kozmetičkih proizvoda i danas je bitno dugačiji. Kao prvo, „organsko” ne razvija djelatne tvari već ih uzgaja. Drugim riječima, formulatori „organskog” stavljaju djelatne tvari u proizvode bez ikakvih promjena u sastavu. Formulatori organskog smatraju da za karakteristike biljnih vrsta treba zahvaliti „ravnoteži među molekulama”. Ukoliko se, na primjer, žele koristiti samo aktivne komponente, dolazi do poremećaja u ravnoteži i dovodi se u pitanje učinkovitost. Formulatori „organskog” polaze od činjenice da je „formulacija vrijedna ako je napravljena od zdravih sastojaka”. Organski sektor smatra da je proizvod vrijedan i zdrav ako ne sadrži fitosanitarni otpad i petrokemijske sastojke, te ako je bogat vitaminima i elementima u tragovima (oligoelementima).

S druge strane, tradicionalna kozmetika ne libi se otkrivati i patentirati djelatne tvari koje potom stavlja u molekule koristeći se svm raspoloživim znanstvenim dostignućima, a posebno onim iz kemije. Zahvaljujući sintezama tradicionalna kozmetika stvara svoje molekule koje su ponekad vrlo originalne i iznimno aktivne. Tradicionalna kozmetika je direktan proizvod farmaceutskog sektora.

U odnosu na formulacije, tradicionalna kozmetika ima i bitno različit stav u pogledu organskih formulacija. Naime, vrijedna je samo ako se dobije željeni rezultat koji je već unaprijed zadan. Jednostavno rečeno, tradicionalna kozmetika bazira se na eksperimentima. Djelatne tvari nisu dovoljne same za sebe. One su samo dio cijelog recepta.

Dakle, za organsku kozmetiku najbitnija je polazna točka – prirodno porijeklo i kvaliteta djelatnih tvari. S druge strane, tradicionalna kozmetika se fokusira na krajnju točku – na rezultat.

Ekonomska struktura u kompanijama nije jednaka

Različit je filozofski pristup u kompanijama tradicionalne i organske kozmetike. Tradicionalna kozmetika je prava industrija u rukama multionacionalnih kompanija. Organska kozmetika je u rukama malih i neovisnih manufaktura. „Iza” tradicionalne kozmetike stoje znanstvenici, marketinški stručnjaci, financijaši. Tvorci organske kozmetike su fitoterapeuti, zaljubljenici u prirodu i okoliš.

Imaju li one zaista posve drugačije karakteristike i „izjave”?

I da i ne. Klijenti manje-više traže od formulacije isto: hidrataciju, zaštitu… ali su njihovi zahtjevi drugačiji. Kod organske kozmetike prihvatljive su „ljepljive” teksture i jak miris, a za klijentice tradicionalne kozmetike to je posve neprihvatljivo.

Tradicionalna industrija ima jasan stav u pogledu koncepta i karakteristike proizvoda. To su: hidratacija, smanjenje bora, antioksidacija i s organsko ni u kom slučaju ne garantira učinkovitost i neštetnost. To nije dermatološka oznaka. Certifikat za organsko ne zasniva se na ekosistemu planeta. Napraviti organski proizvod podrazumijeva ne zagaditi okoliš tijekom procesa proizvodnje i pakiranja. Moto tradicionalne kozmetike je: napraviti dobar proizvod bez obzira na posljedice za okoliš, a moto organske kozmetike: što je dobro za mene dobro je i za planet.

Da li organsko znači i prirodno?

I da i ne. Da, jer se oznaka za organsko i ekološko bazira na jasnim načelima i uvjetima te podrazumijeva određenu „prirodnost” djelatnih tvari. Naime, postoji minimum prirodnih djelatnih tvari koje proizvod mora sadržavati da bi se mogao nazvati prirodnim, a nalaze se na listi Cosmebio. Pravilnu provedbu liste Cosmebio kontrolira Ecocert.

Jesu li tradicionalni proizvodi sigurniji od organskih?

To naravno ovisi od proizvoda i proizvođača. Često se stvara konfuzija oko organskog proizvoda i osjetljive kože. Potrošač misli da je prirodno automatski i sigurno za njegovu kožu i potrebe, ali istina je bitno drugačija iz dva osnovna razloga.

Organske formulacije ne proučavaju molekulu po molekulu. Organski proizvodi su napravljeni od biljnih ekstrakata koji sadrže od 10-100 različitih molekula. Takav sastav kosi se sa svim alergološkim studijama koje slijede naputak da na minimum treba svesti broj molekula u formulacijama, jer dermatolozi upozoravaju – što je više molekula to je veća mogućnost za alergijske reakcije.

Ako se izuzme taj statistički pristup u pogledu alergija, preostaje nam da analiziramo porijelo tih sastojaka. Ako se držimo europske liste alergena, tu jasno stoji da ih je podosta prirodnog porijekla. Sva eterična ulja (osim 4) sadrže najmanje jedan alergen, a ponekad i u vrlo visokoj količini.

Eterična ulja koja ne sadrže alergene su prema navodima Europske unije sandalovina, ulje pačulija, cedra i vetivera. Većina eteričnih ulja sadrži alergene u postotku većem od 30%, a neka od njih i više od 90%!

Vrlo je važno sjetiti se zatvorenog kruga koji se odnosi na konzervanse i organske ekstrakte. Organske formulacije sadrže visoke postotke djelatnih tvari prirodnog porijekla i zato ih je vrlo teško sačuvati. To je puno teže i zahtjevnije nego kod tradicionalnih formula, zato što je porijeklo većine djelatnih tvari iz prirode, a ne iz laboratorija, dok proces ekstrakcije ne podrazumijeva purifikaciju, sterilizaciju i sl. To znači da će „prirodnija” formulacija sadržavati više konzervansa. To je začarani krug koji je vrlo teško prekinuti. Potoji mogućnost da se smanji koncentracija konzervansa i da se doda poveća količina eteričnih ulja ili alkohol, što baš i nije idealna solucija za osjetljivu kožu.

Sigurno ćemo se zapitati da li to znači da organska kozmetika nosi veći rizik za alergijske reakcije nego tradicionalna kozmetika? Po mišljenju većine toksikologa, organska kozmetika sigurno predstavlja na „duge staze” korak naprijed glede dugoročne sigurnosti primjene proizvoda, ukoliko bi se kod organske kozmetike premostili nedostaci tzv. kratkoročne sigurnosti (alergijske reakcije, iritacije).

Kratkoročna i dugoročna sigurnost

Kratkoročna sigurnost često se povezuje s prevencijom akutnih reakcija poput alergija i upala. Tradicionalna industrija ima prednost, jer koristi kemijske molekule koje uglavnom nisu alergene. Što se tiče organske kozmetike, ona primjenjuje vrlo inovativne tehnologije molekularne biologije da bi poštovala najnovije naputke moderne toksikologije, tj. dugotrajna izloženost čak i minimalnoj količini kemijskih supstancija može imati toksične učinke u budućnosti.

Novije studije upućuju na to da naše tijelo (masna tkiva, krv, urin…) bioakumulira (skladišti) kemijske supstancije koje se nalaze i u kozmetičkim preparatima. Neki primjeri nedavno objavljeni u studijama:

  • na Sveučilištu u Zurichu znanstvenici su dokazali da su kemijski filteri za sunce pronađeni u urinu 4 sata nakon primjene;
  • na Sveučilištu u Finskoj znanstvenici su došli do istog rezultata, ali ovaj put s kemijskim konzervansima;
  • studija s američkih sveučilišta iz 2005. pobrojala je više od 190 kemijskih molekula koje su pronađene u pupkovini novorođenčeta.

Sve do sada rečeno upućuje na činjenicu da danas zaista nitko ne može reći koje će posljedice na dugoročnu sigurnost imati bioakumulacija tvari iz kozmetičkih pripravaka, ali i drugih izora. Može se samo logično zaključiti da je najbolje koristiti biorazgradive proizvode, jer ćemo tako možda biti i dugoročno sigurni.

via:inpharma.hr  Maja Zoltner, mag.pharm

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori