Ideje

Orasi, bjeljanjak, mlijeko, pepeo….!

lifeX.hr

Znate li za što vam sve mogu poslužiti orasi, bjelanjak, mlijeko, pepeo, ocat, laneno ulje, maslinovo ulje i mnoge druge stvarčice iz domaće kuhinje? Neznate?? E onda imamo pravi edukativni i nadasve korisni člana za sve radoznale. 

Na tržištu postoje mnoga sredstva za pranje i čišćenje namještaja, no korištenje prirodnih domaćih sredstava ima veliku prednost. Osim što su bezopasni jer ne sadrže nikakve štetne tvari, ona prekrasno mirišu, dezinficiraju prostor i puno manje koštaju.

Pjena za pranje namještaja presvučenog tkaninom
25g običnog sapuna
5 dl destilirane vode
1 dl glicerina
1 dl alkohola
30 kapi eteričnog ulja, npr. limuna ili naranče

Sapun naribati u posudu, preliti vodom i na laganoj vatri miješati dok se sapun ne otopi. Kada se otopina ohladi dodati glicerin, alkohol i eterično ulje. Jednu žlicu ove mješavine otopiti u 1 litru mlake vode i pjenjačom mutiti dok se ne stvori pjena. Pjenom očistiti tkaninu i paziti da se previše ne natopi vodom. Ova mješavina stabilna je 6 mjeseci.

Mlijeko za čišćenje kožnog namještaja
5 dl mlijeka
1 žlica terpentinskog ulja
1 žlica lanenog ulja

U malko mlijeko dodati ova dva ulja i dobro izmućkati kako bi se napravila suspenzija. Suspenziju najbolje nanijeti na vunenu tkaninu i namještaj dobro ulaštiti.

Sredstvo za pranje stakla
2,5 dl vode
1,5 dl octene esencije
5 kapi omiljenog eteričnog ulja

Sve pomiješati u boci s raspršivačem i tako nanijeti na staklo kojeg zatim treba uglancati lanenom tkaninom.

Ulje za čišćenje i laštenje furniranog namještaja
1 dl maslinovog ulja
0,3 dl destilirane vode
2 žlice soka od limuna

Sve izmiješati i male količine koristiti za čišćenje namještaja. Mješavinu treba držati na hladnom 2-3 tjedna.

Tekućina za čišćenje hrastovog namještaja
5 dl toplog piva
0,5 dl lanenog ulja
1 žlica soli

Sve zajedno izmiksati i snažno protresti. Tekućinom premazati namještaj i ulaštiti mekanom vunenom krpom.

Ako na namještaju imate vosak od svijeće nikako ga ne smijete strugati već istrljati papirnatim ubrusom namočenim u ulje.

Ogrebotine i ostale tragove oštećenja postati će gotovo nevidljivi ako drvo dobro istrljate polovicom očišćenog oraha.

Mrlje od vode na drvenom namještaju nestaju ako pomiješate pepeo cigareta i malo ulja, te mrlju izribate plutenim čepom.

Mrlje na kožnom namještaju očistiti ćete čvrstom pjenom od bjelanjka. Malo pjene nanijeti na mrlju i istrljati mekom tkaninom. Postupak ponavljati dok mrlja ne nestane.

Biljno ulje uklanja gumu za žvakanje i ostatke ljepila s drvenog namještaja. Na mrlju nanijeti debeli sloj ulja i ostaviti tako preko noći. Sljedeći dan mekanom krpom mrlju trljati dok ne nestane.

Kao što vidite, priroda ima odgovor na svaku našu potrebu, pa iskoristite to znanje i uživajte u svojim malim kućnim radinostima i čistoći s okusom naših baka i mirisom eteričnih ulja.

via:Ljekovite biljke

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori