Zdravlje

Oprez, šećerna bolest postaje bolest današnjice

lifeX.hr

La-diabetes-mellitus2

Šećerna bolest je najčešća bolest metabolizma i predstavlja bolesno stanje kronično povišene razine glukoze( šećera) u krvi koje nastaje zbog manjka ili neefikasnosti hormona inzulina. Inzulin je hormon kojeg luči žlijezda gušterača i čija je glavna uloga održavanje normalne razine glukoze u krvi te kontrola transporta glukoze u stanice.

Hrana se probavom razgrađuje do šećera koji se zove glukoza. Glukoza krvlju putuje u stanice i u njima se iz glukoze proizvodi energija za tijelo. Za ulazak glukoze u stanice neophodan je inzulin, hormon koji luči žlijezda gušterača. Ako se ne proizvodi dovoljno inzulin glukoza ne ulazi u stanice i raste njena razina u krvi. Taj poremećaj nazivamo šećerna bolest ili dijabetes.

Šećerna bolest tipa 2 najčešći je oblik šećerne bolesti. Javlja se većinom u starijoj dobi. Ponekad ga neispravno nazivaju i starački dijabetes, ali povećana učestalost debljine pomiče dobnu granicu sve ranije pa je moguća i sve češća njegova pojava i u mladih. Povećani rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 imaju u prvom redu osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu. U šećernoj bolesti tipa 2 sposobnost lučenja inzulina većinom je održana barem u početku, međutim organizam je otporan na njegovo djelovanje i inzulin ne uspijeva izvršiti svoju ulogu.Taj poremećaj temeljni je uzrok šećerne bolesti tipa 2 i nazivamo ga inzulinska rezistencija.

 Šećerna bolest tipa 1 javlja se najčešće u mlađih osoba, iako može početi u bilo kojoj dobi. U ovom tipu šećerne bolesti inzulina nema jer ga gušterača ne proizvodi. To se događa zbog upalne reakcije tijela protiv vlastitih stanica gušterače. Uzrok razvoja šećerne bolesti tipa 1 je još nepoznat, ali vjerojatno se radi o kombinaciji nasljedne sklonosti i okolišnih čimbenika poput virusa koji su okidač za početak bolesti.

 Šećerna bolest je kronična i trajno se mora posvetiti pozornost njenom liječenju kako bi se spriječio razvoj komplikacija. Štetne posljedice bolesti koja nije pod nadzorom su neizbježne. Svijest o tome je iznimno važna jer se osoba godinama može osjećati dobro pa često nije dovoljno motivirana za pravodobnu brigu.

 Šećerna bolest donesi probleme u krvožilnom sustavi, dolazi i do oštećenja živaca i bubrega te uzrokuje oštećenje krvnih žila na očnoj pozadini (mrežnici) koje nazivamo retinopatija. U osoba sa šećernom bolešću višestruko je povećana učestalost angine pektoris i infarkta miokarda, a srčani udar je najčešći uzrok smrti u osoba sa šećernom bolešću.

 Kako zbog povećanog nivo glukoze postoji posebna sklonost razvoju ateroskleroze u arterijama koje opskrbljuju noge, a zajedno s oštećenjem živaca u tom području, doprinosi riziku za razvoj rana i amputacija.

 Šećerna bolest tipa 1 obično se razvija naglo pa su i simptomi jače izraženi. Šećerna bolest tipa 2 vrlo često ne izaziva nikakve neuobičajene tegobe jer se razvija vrlo postupno pa prikrivena može trajati godinam

 Osoba sa šećernom bolešću može imati sljedeće simptome:

  • žeđanje i suhoću usta
  • učestalo mokrenje
  • gubitak težine
  • pojačanu glad
  • umor i iscrpljenost
  • zamućen vid
  • trnce u stopalima
  • sporo cijeljenje rana i infekcije

Šećerna bolest tipa 1 obično se razvija naglo pa su i simptomi jače izraženi. Šećerna bolest tipa 2 vrlo često ne izaziva nikakve neuobičajene tegobe jer se razvija vrlo postupno pa prikrivena može trajati godinama. Nekad se otkrije tek kad se razviju komplikacije šećerne bolesti.

Šećerna bolest je jedan od 10 vodećih uzroka smrti u Republici Hrvatskoj, a prema najnovijim istraživanjima SZO-a njen je udio u smrtnosti još i znatno veći nego što pokazuju službene statistike.  Zbog svih ovih razloga vrlo je bitno kontrolirati šećer u krvi i otkriti problem i prije nego što ovaj poremećaj napravi nepovratne posljedice na naše zdravlje.

Čuvajte svoje zdravlje ono je najvažnije!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori