Zdravlje

Oprez s detox dijetama

lifeX.hr

dijeta

 

Detox ili detoksikacijske dijete su postale jako popularne i mnogi vrlo lako posežu za ovim dijetama u želji da malo dovedu organizam u red. No osnovno je pitanje da li je učinkovitost takvih dijeta i znanstveno dokazana.

Detox dijeta trebala bi biti način uklanjanja toksina iz tijela. Iako se međusobno razlikuju, većinom svode na post te pridržavanje jelovnika od sirovog povrća, voća, prirodnih sokova i puno vode. Osim toga, neke detox dijete zagovaraju i korištenje bilja i drugih dodataka uz pražnjenje crijeva i čišćenje od parazita.

Neki ljudi koji su bili na takvim dijetama kažu kako se osjećaju bolje i lakše se fokusiraju, te imaju puno više energije tijekom i nakon dijete. Međutim, postoji malo dokaza da detox dijeta zapravo uklanjanje toksine iz tijela, kako kažu na Mayo klinici,  bubrega i jetre učinkovito filtrirati i eliminirati većinu unesenih toksina, a  uočena korist od detox dijeta može zapravo biti zbog izbjegavanja  prerađenih namirnica koje imaju štetne masti i veliku količinu šećera.

Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema i želite krenuti na neku od detodx dijeta svakako se prvo posavjetujete s vašim liječnikom. Treba imati na umu i probleme koje takve dijete mogu izazvati. Detox dijeta koje ozbiljno ograničavaju proteine na primjer, može dovesti do umora. Dugotrajni post može dovesti do manjka vitamina i minerala u organizmu. Čišćenje  crijeva, koje se često preporuča kao dio detox plana, može izazvati grčeve, nadutost, mučninu i povraćanje. Dehidracija može biti problem u takvim situacijama.

Konačno, imajte i na umu i da dijete nisu dugoročna rješenja. Ako želite trajni rezultat i nešto doista dobro napraviti za sebe i svoje zdravlje tada promijenite način prehrane i pređite na zdravu prehranu koja se temelji na voću, povrću, cjelovitim žitaricama, proteinima, zdravim mastima, bez puno ugljikohidrata i što mane gotovih prerađenih namirnica.

Možda vam se čini kao namoguća misija, ali korak po korak! Hrana je samo navika!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori