Zdravlje

Oporavite svoj organizam ciklom i skuhajte boršč

cikla

Nakon ovih blagdana si smo u potrazi za nečim što će nas malo pročistiti i naš organizam vratiti u “normalno” stanje. Za jedan dobar post ne treba tragati za nekom egzotičnom superhranom. Dovoljno je samo nabaviti ciklu. Vrlo jednostavno i vrlo jeftino.

Cikla je doista pravo čudo prirode koju baš i ne koristimo dovoljno. Možda još nismo svjesni svih njezinih blagodati kojih ima neizmjerno puno. Cikla sadrži značajne količine kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra, nadalje važnih metala u tragovima kao što su rubidij i cezij, Tu je i antocijan koji ima antikancerogena svojstva. Uz ugljikohidrate, te biljne bjelančevine i biljne masti  tu je hrpa vitaminaB1, B2, C i Vitamin P.

Cikla je upravo idealna za ono što danas svi trebamo, detoks jetre i preventivu protiv infekcija.

Najbolje je napraviti sok od sirove cikle. Uz nju možete dodati i jabuke i mrkve (organske) ako baš niste ljubitelj okusa cikle. Bilo bi savršeno kada bi se odlučili na post i cijeli dan pijuckali samo sok uz dovoljne količine vode. Sok od cikle svakodnevno možete piti i mjesec-dva bez ikakvih  problema. Sok od cikle je lako probavljiv i ne uzrokuje nikakve nepovoljne posljedice i ne oštećuje želudac.Od 1 kg svježe ubrane cikle dobiva se oko 700 do najviše 750 ccm svježeg soka, dok je dugo čuvana cikla sadrži manje soka.

Ako ipak želite nešto kuhati predlažemo vam boršč, rusku juhu od cikle.

Što vam treba:

500 g cikle
500 g bijelog kupusa (meže i koselog)
4 srednje velika krumpira
4 mrkve
3 litre temeljca
400 g oguljenih rajčica (svježih ili pelata iz konzerve ili polpe iz staklenke)
500 g mesa za juhu (junetina, govedina ili piletina s kostima)
3-4 žlice koncentrata od rajčice
3 glavice luka
3 režnja češnjaka
Limun
Kopar
Maslac ili ulje
za posluživanje: kiselo vrhnje, limun i kopar

Priprema

Pristaviti temeljac na srednje jaku vatru, u velikom loncu. Oguliti ciklu, krumpire, mrkve, luk. Luk i kupus narežite  na tanke trake i lagano popržite na ulju ili maslacu. Smanjiti vatru  bez dodavanja vode  ostavite još 5-10 minuta, pa dodajte u u lonac s temeljcem.

Meso narezati na prutiće, posoliti i popapriti i kratko popržiti u tavi s uljem te dodati u lonac.

Rastopiti malo maslaca u tavi. Mrkvu narezati na kolutiće ili prutiće, dodati u tavu s 1 žličicom šećera te popržiti. Dodati u lonac.

Ciklu narezati na prutiće ili grublje naribati na ribež. Kratko popržiti na ulju i dodati u lonac.

Krumpire raščetvoriti te dodati u lonac. Dodajte u lonac i preostale sastojke: rajčice, koncentrat rajčice, češnjak, 1 žlicu narezanog kopra i 1-2 žlice limunovog soka. Ako koristite kiseli kupus možda vam limun i neće trebati. Kuhajte na slaboj vatri oko 2 sata.

Poslužuje se obavezno s vrhnjem.

Možete napraviti i više juhe pa zalediti kako bi imali cijeli tjedan.

SALATA OD CIKLE I MRKVE

Za ljubitelje salata evo jedna vrlo ukusna.

Sastojci
350 g mrkve, oguljene i isjeckana na tanke trakice (može i naribane)
350g z sirove cikle, oguljene i  na tanke trakice (može i naribane)
1 luk, oguljen i sitno sjeckani
2 žličice sjemenki kumin
maslinovog ulja
malo prošeka ili crnog vinskog ocata
nasjeckanog peršina

Pomješajte maslinovo ulje,ocat, peršin, neka odstoji 15 minuta dok vi gulite i sjeckate povrće. Kada gulite i režete ciklu koristite gumene rukavice da vam ruke ne ostanu ružičaste. Nasjeckanu mrkvu, ciklu i luk pomješajte. Na tavi zagrijte sjemenke kumina dok ne postanu mirisni. Pospite ih po salati, a onda ju začinite, dodajte sol i papar po želji.

 

 

Facebook komentari

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *