Putopisi

Oni sve znaju o prvoj zvijezdi koju je stvorio Bog

lifeX.hr

dogoni

U južnom dijelu Malija, jedne od najsiromašnijih zemalja zapadne Afrike, pleme Dogon živo svoj skromni zemljoradnički život, u blizini velikog zavoja rijeke Niger. Na prvi pogled, Dogoni nalikuju mnogim afričkim narodima koji žive tradicionalnim, plemenskim načinom života. Međutim, njihov unutrašnji život nesumnjivo je jedinstven. Oni posjeduju tajno znanje koje su, tijekom mnogih stoljeća, uspjeli sačuvati samo za sebe.

U središtu njihovog učenja je zvijezda. O toj zvijezdi koja je nevidljiva golim okom Dogoni imaju detaljne informacije i za nju znaju davno prije nego što su je znanstvenici otkrili.

Dogoni ovu zvijezdu nazivaju ‘Po Tolo’. ‘Tolo’ znači zvijezda, a ‘Po’ je ime najmanjeg sjemena za koje Dogoni znaju, sjemena svračica. Za zvijezdu tvrde da je ‘najmanja stvar koja postoji’ ali i da je ‘najteža’ zvijezda. ‘I kada bi se sva zemaljska bića udružila, ne bi je mogla podići’. Pored toga, oni sasvim sigurno znaju da je Po Tolo bijela zvijezda – bijeli patuljak i tvrde da je njihov nevidljivi pratilac.

Znanstvenici zvijezdu Po Tolo nazivaju Siriusom B. Za razliku od nje, Sirius A (‘Dog Star’) je vrlo blistava zvijezda, lako vidljiva golim okom i spada među deset najsjajnijih zvijezda na nebu. Sirius A je dvaput veći od našeg Sunca, a njegova svjetlost je dvadeset puta jača. Astronomi su 1844. godine, prvi put posumnjali da ovaj nevidljivi pratilac postoji. Primijetili su izvjesne manje nepravilnosti u kretanju Sirijusa A. Pomislili su da ga privlači gravitacijska sila neke mnogo manje, nevidljive zvijezde u njenoj neposrednoj blizini. Nakon detaljnog teleskopskog pretraživanja, 1862. godine, pronađena je prateća zvijezda. Tada su potvrdili sve što su Dogoni znali, da je veoma mala, vrlo teška i bijela zvijezda, da ima eliptičnu orbitu,  da jedan krug oko svoje dugačke orbite obiđe svakih pedeset godina – točnije 50,04 godine, a brojka s kojom raspolažu Dogoni je zapanjujuće precizna.

Zaista je nevjerojatno da jedan primitivni, necivilizirani narod kakav su Dogoni, može imati predstavu o zvijezdama koje slijede orbitu oko drugih zvijezda, ali unatoč tome, oni orbitu Siriusa B predstavljaju kao jajast oblik, sa Siriusom A kao križićem koji se nalazi izvan centra.

Zašto su Dogoni toliko opsjednuti ovom, na izgled, beznačajnom zvijezdom? Po njima ona je bila prva zvijezda koju je Bog stvorio i predstavlja stožer oko koga se okreće čitav svemir. Po njima, ova zvijezda stvara svu materiju koja čini svemir i sve duše živih bića preko komplicirane, isprepletene spirale, koju oni simboliziraju pletenjem svojih košari.

Sve duše, bez obzira na njihovo konačno odredište, najprije putuju sa Po Tola na Emme Ya, treću zvijezdu u Sirijusov zvjezdanom sustavu. Kao i Po Tolo, i ona je nevidljiva. Za razliku od Po Tolo, znanstvenici je još nisu otkrili. Da li ona uopće postoji? Možda to nikada nećemo saznati, ali ukoliko se zaista otkrije, to će biti još jedan fascinantan dokaz koji govori u prilog tajnom znanju plemena Dogona.

Kada ih se pita kako sve to znaju Dogoni odgovaraju da su im to znanje predali Nomosi, vodozemni bića koja su, prije mnogo godina poslana na Zemlju iz Sirijusovog zvjezdanog sustava. Nazivaju ih i Učiteljima iz vode ili Kontrolorima.

Njihov svemirski brod spustio se na Zemlju uz veliku buku. Dok se spuštao, zemlja je pucala i izgledalo je da iz njega ‘šiklja krv’, što bi mogao biti opis raketnih ispušnih plamenova. Kada se letjelica spustila, četveronožno stvorenje izašlo je iz nje i stalo u jednu udubinu koja se napunila vodom. Nomosi su se izgleda bolje snalazili u vodi nego na suhom – oni su, zapravo, više izgledali kao ribe. To ih je biće naučilo svemu i dalo svo znanje.

Što se je zapravo dogodili i kako Dogoni sve to znaju i dalje ostaje tajna. Mi se možemo i dalje čuditi i potaknuti za propitkivanje o nastanku i smislu života. Život je izgleda puno veća dimenzija nego što se nama čini. Naša percepcija je vrlo ograničena. Ako postanemo svjesni toga možda sva događanja u našim svakodnevnim životima prihvatimo s manje teškoća, s manje onog negativnog predznaka i prihvatimo činjenicu da sve ima dublje razloge.

dogoni1

dogoni2

dogoni3

dogoni4

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori