Šareno

On izbjeglicama želi kupiti otok

lifeX.hr

egipad

 

Svjedoci smo velike izbjegličke krize, patnje naroda koji žele bolji život. Svjedoci smo i velike pohlepe pojedinaca koji ovu situaciju iskorištavaju za zaradu. No, nije sve tako crno. Egipatski bogataš kaže da ima riješenje. Želi od Italije ili Grčke kupiti otok za 200.000 izbjeglica i ponuditi im novi život.

 

Sve što je potrebno je dopuštenje da sve ove ljude stavimo na otok. Ne treba ništa više. Ja ću ih platiti  otok, ja ću im dati posao, ja ću se pobrinuti za logistiku “, rekao je.

Novac je  oblik energije, a može biti  ‘dobar’ ili ‘loš’ zavisi o namjeri koja stoji iza njega. Dok  neki rade sve da bi došli do love, drugi ga prepoznaju kao alat s kojim možemo napraviti dobra djela

Kao Jerusalem Post javlja, Naguib Sawiris, egipatski milijarder i filantrop,  odlučio je “biti promjena” i pomoći u rješavanju sirijske izbjegličke krize kupnjom otok u Sredozemlju. Na Twittwru je napisao : “. Grčka ili Italija, prodajte mi otok”   Čak je i predložio da se otok zove Aylan po dječaku koji je nađen na obali i čija je slika rasplakala svijet.

U intervjuu za CNN, on tvrdi postoje deseci praznih i dostupnih otoka  na kojih se lako  može naseliti  100.000 – 200.000 ljudi. On će osigurati sve drugo, od kuća, bolnica, sveučilišta, posla i ostale logistike.

Naguib Sawiris na čelu je tvrtke Orascom,  koja se bavi transportom, građevinom i komunikacijama, i najveći je  poslodavac u privatnom sektoru u Egiptu.

Što će se dogoditi dalje i da li će ovaj njegovo prijedlog naići na potporu svih onih koji trebaju biti uključeni u taj projekt tko zna. Gesta je doista divna i vrlo poticajna. Ako znam do se više od 80% bogatstva na Zemlji nalazi u samo 20% ljudi, onda tih 20% ljudu mogu napraviti čuda. Bilo bi lijepo da se jave  i da shvate da svo to bogatstvo koje imaju ne mogu ponijeti sa sobom,  pa bi svakako bilo poželjno da se ugledaju na Sawirisa i krenu davati.

Život bi svima bio zadovoljstvo kada bi konačno svi ljudi shvatili što je život i da je najveće bogatstvo davati drugima! Jednoga dana, ako ne prije, shvatiti ćemo to. Barem ona nekolicina koja ostane nakon svih ovih naših ratova, mržnje i međusobnih ubijanja.

.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori