Zdravlje

Odlične vijesti za one koji ne vole vježbati

lifeX.hr

Svi znamo da je redovito vježbanje odlično za opće zdravlje. Vježbanje donosi toliko blagodati da je teško izdvojiti jednu; djeluje na srce, kožu, pluća, mišiće, kosti, smanjuje negativne metaboličke
učinke starenja i prevenira mnoge bolesti, pogotovo one s vrha top lista današnjice. Neaktivnost doprinosi razvoju epidemije pretilosti i dijabetesa što povećava rizik od bolova i lomova kostiju.
No, unatoč ovim činjenicama mnogi ljudi i dalje ne vježbaju i ništa ih ne može natjerati da se pokrenu, čak i kada im je zdravlje narušeno.

A sada imamo veselu vijest za sve one koji sanjaju da sjede ili leže, a vježbaju, sudeći po najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Endocrinology vjerojatno je da će im se snovi ostvariti.

Istraživanje na miševima otkrilo je da vježbanje može biti zamijenjeno vibracijama cijelog tijela (WBV whole-body vibration). Osoba može sjediti, stajati ili ležati na vibracijskoj  platformi. Kad uređaj vibrira prenosi energiju na tijelo te se uslijed toga mišići stišću i opuštaju više puta tijekom svake sekunde.

Za provođenje studije, istraživači su ispitivali dvije skupine 5 tjedana starih muških miševa. Jedna skupina sastojala se od normalnih miševa, dok su drugu skupinu činili pretili miševi koji nisu reagirali na hormon leptin koji potiče osjećaj sitosti nakon obroka. S njima su radili 12-tjedni program vježbanja. Miševi su podijeljeni u tri grupe, skupina miševa iz grupe “WBV” podvrgnuti su 20-minutnim vibracijama pri frekvenciji od 32 Hz. Miševi iz grupe “hodanja” hodali su 45 minuta dnevno pod blagim nagibom i treća grupa miševa nije radila ništa.

Rezultati pokazuju da su pretili miševi imali slične metaboličke koristi od WBV kao i od hodanja, a i manje su dobijali na težini od treće skupine miševa koji nisu radili ništa. Također poboljšana im je i mišićna masa, kao i osjetljivost na inzulin. Kod zdravih, mladih miševa ove vježbe nisu donijele značajniji učinak jer su za njih one bile niskog intenziteta (ovaj protokol bio je dizajniran za pretile miševe).

Dobiveni rezultati sugeriraju da WBV može biti korisna dodatna terapija u borbi protiv poremećaja metabolizma u osoba s pretilošću. „Rezultati su ohrabrujući”, rekao je autor studije McGee-Lawrence, „međutim, naša studija provedena na miševima sada treba biti testirana i na ljudima da vidimo hoćemo li imati slične
rezultate.”

Dok ne dobijemo odgovor, čuvajte svoje zdravlje i pokušajte ipak malo vježbati!

Izvor Rapidol S

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori