Životne spoznaje

Odgovor je uvijek tako jednostavan

Male mudrosti koje nam mogu puno pomoći

lifeX.hr

 

Bio jednom ljubazni starac koji je imao zlog susjeda. Susjed je bio toliko zao da mu je svaki dan bacao smeće po kućnom pragu ili ga nazivao pogrdnim imenima.  Činio je sve kako bi mu podvalio, a jednom je čak i njegovu kuću gađao jajima.

Jednog dana, starac je odlučio stati na kraj podvalama koje mu je susjed svakodnevno priređivao.  Koliko god da je bio star, dovukao je svoju kosilicu u susjedovo dvorište i počeo kositi njegov travnjak.  Baš kada je bio pri kraju, kući je stigao susjed. ” Što to radiš, ludi starče? Zašto kosiš moj travnjak?”  Starac odgovori: “Nisam to učinio radi tebe, učinio sam to radi sebe. Htio sam ti dati ono što mogu.”

Susjed ga je gledao u čudu. Nije mogao vjerovati da nakon svega što mu je učinio on ima snage napraviti ovo. U sebi je osjetio sram. Gledao je ovog starca i u njemu nije vidio oronulo staro biće, već čovjeka koji ima neslućenu moć.

Više nikad nije uputio niti jednu ružnu riječ.

Starac je znao duboku istinu: da je bezuvjetna ljubav jedina snaga koja može pobijediti mržnju.  Kada pružimo ljubav našim neprijateljima, uništavamo njihovu tamu i razlog za mržnju.

Što mislite o tome? Možda trebate probati pa se uvjerite sami.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori