Zdravlje

Odbrojavanje počinje: prva ljudska transplatacija glave postaje stvarnost

transplatacija glave

Ovo što ćete sada pročitati možda će graničiti s naučnom fantastikom ili nekim horor filmom, no vjerovali ili ne prava pravcata je stvarnost. Definiran je datum prve operacija na kojoj će se napraviti transplatacija glave ili tijela, zavisi kako gledate, održat će se u prosincu  ove godine u UK kako piše  New Scientist .

Ova vijest doista ostavlja bez daha!

Talijanski neurokirurg  Sergio Canavero provesti će ovu 11 milijuna dolara (a negdje čak piše i 14 milijuna funti) vrijednu operaciju. Prema njegovim predviđanjima operacija će trajati oko 36 sati, a uključivat će više od 150 liječnika i medicinskih sestara.

A tko će biti taj koje će se glava s prebaciti na drugo tijelo?

To će biti Valery Spiridonov koji već  30 godine pati od Werdnig-Hoffmannova bolest, rijedak oblik spinalne mišićne atrofije, koji je već u terminalnoj fazi.

Sam proces operacije vrlo je složen. Dakle, što zahvat uključuje?

Prvo,  glava bi trebala biti ohlađena kako bi stanice ostale na životu i kako bi se mogla prenijeti na tijelo donatora. Sam rez mora biti savršen. Postupak za rezanje leđne moždine je posebno osjetljivo pitanje jer se trebaju izbjeći živci. Nož kojim će se rezati moći će kontrolirati rez na jedan mikrometra (milijunti dio metra), a razvijen je od strane Farid Amirouche na Sveučilištu u Illinoisu.

Kada je leđna moždina uredno odrezana glava se seli na tijelo donora nakon čega ide najzahtjevniji dio: spajanjem krajeva leđnih moždina.

Za kraj Canavero će koristiti tvar koja se zove polietilen glikol, koja će pomoći stanične membrane stopiti zajedno. Završni dio postupka uključuje šivanje krvnih žila i mišića prije stavljanja pacijenta u komu na mjesec dana. Nakon intenzivne fizikalne terapije, pacijent bi trebao biti u mogućnosti koristiti novo tijelo i hodati. Iako postoji rizik od odbacivanja, imunosupresivni lijekovi trebali bi to spriječiti.

Ovakva operacija za sobom povlači i velika etička pitanja, neki su izrazili zabrinutost da bi u budućnosti ovu operaciju mogli koristiti ljudi iz estetskih razloga, pa će se očito u cijelu priču morati uplesti pravnici sa strogim zakonima.

Budući da je sve ovo već podiglo veliku buru, s jedne strane neki su zadivljeni, a s druge nailazimo na snažno protivljenje i skeptika koji tvrde da ovo ne može uspjeti.

Što će se dogoditi otkriti ćemo za nekoliko mjeseci. jedino što možemo je držati palčeve da sve uspije i da se Valery ustane iz kreveta sretan i zdrav!

Facebook komentari

  • Podijeli ovaj post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

144 komentara

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *