Produkt

Nova revolucija u vlastitoj kuhinji

lifeX.hr

ikea sustav vrta

Sanjate li kako sami uzgajate povrće?

Zasigurno je ovo san mnogih, pogotovo što smo sve više svjesni kakvo nam se povrće nudi u trgovinama, i kako više u ništa nismo sigurni. Sve je to skupa daleko od zdravih namirnica, a mi s njima daleko od zdravlja.

Oni koji imaju svoj vrt, dovoljno je samo zasukati rukavi i posaditi biljke, a što je onim koji nemaju vrta, oni su uskračeni za takvo zadovoljstvo?

No, to više ne mora biti tako!

IKEA je osmislila tzv. hydroponic sustav koji omogućava uzgajati povrće tijekom cijele godine, bez vrta i zemlje, u svom vlastitom domu.
Ikea sustav zatvorenog vrta savršen je izbor za one koji žele uzgajati svoju vlastitu hranu bez ikakvog vanjskog vrta i bez nekog iskustva ili predznanja.

Hidroponski sustav znači da se uz adekvatno svjetlo i vodu mogu uzgajati mnoge biljke. Zapravo danas se već tako i uzgajaju biljke u mnogim velikim sistemima.

Kako izgleda proces uzgajanja?

Na posebne čepove s pjenom koji dolaze s Ikea sustavom stave se sjemenke dok ne proklijaju, a nakon toga sve što treba učiniti je prenijeti ih u zasebne posude koje su posebno dizajnirane da zadržavaju vodu.

Posude se zatim slažu na posebne police opremljene solarnim svjetiljkama. Sustav je toliko učinkovit da čak može biti uspješan i u sobama bez sunčeve svjetlosti, iako se preporuča da se postavi uz prozor koji dobiva puno sunca, ako je to prikladno. Tu se nalaze i senzori za vodu koji omogućavaju da biljka dobije optimalnu količinu vode.

Ovaj sustav je dizajniran u suradnje sa znanstvenicima u Švedskoj. Iako nije prvi ovakav sustav, može se reći da je prvi sustav pristupačan svima, i onima koji imaju minimalan prostor.

Hvala IKEA-i na ovom čudu tehnike. Nadamo se da ćemo uskoro takvo nešto moći kupiti i u Hrvatskoj

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori