Muški svijet

Nije to ona, to je njezin estrogen

lifeX.hr

testosteron

Znamo da su žene brbljavije i spretnije u komunikaciji. Jezični stručnjaci znaju da već u ranoj dobi postoje razlike u razvoju jezika kod dječaka i djevojčica. Ovih dana su znanstvenici otkrili da je svemu krivac testosterom.

Osim što testosteron vrši znatan utjecaj na ljudsko ponašanje i spoznaje, sada se otkrilo da djeluje i na verbalnu fluentnost. Proučavali su žene koje su se podvrgle testosteronskoj terapiji kod procesa promjena spola.

Znate li što ima se dogodilo u mozgu?

Rezultati pokazuju da ova terapija uzrokuje strukturalne promjene u područjima mozga koji su uključeni u verbalnu fluentnost.

Istraživači iz Beča i Amsterdama proučavali su mozak žena na testosteronu  tako što su ih su koristili MRI skeniranje mozga prije i nakon 4 tjedna uzimanja hormona. Rezultati su pokazali da uz korištenje testosterona volumen sive tvari se smanjuje u dva specifična područja mozga koji su uglavnom odgovorni za obradu jezika. Istovremeno, bijela tvar se povećava i spaja ova dva dijela. Iako je bijele tvari bilo više istraživači misle da kada su u pitanju određene jezične vještine, gubitak sive tvari veća je od ojačane veze bijele tvari , što neminovno vodi do gubitak tih vještina.

Istraživači kažu da ovi rezultati ukazuju na to da se prava razlika između mozgova žena i muškaraca može prepisati učincima cirkulirajućih spolnih hormona. Štoviše, hormonalni utjecaj na ljudsko strukturi mozga nadilazi rane razvojne faze, te je i dalje prisutna u odrasloj dobi.

Eto dragi muškarci sada vam je jasno zašto su žene toliko moćne kada je u pitanju verbalna sposobnost. Koliko god se trudili na ovom polju ne možete biti bolji. Al nije to zbog vas, to je vaš testostedron. On je glavni krivac kada se doma sukobite s vašom dragom koja će vas obasuti sa bezbroj činjenica koje su na njenoj strani, vi ćete ostati gotovo bez riječi i napraviti ono tipično muški: za kvaku pa van!

Tada se samo prisjetite testosterona, udahnite i pustite neka ona završi, a vi tada izustite barem dvije rečenice umjesto što ćete nestati. Toliko sive tvari ipak imate! A sada kada ovo znate možete joj oprostiti i njenu brbljavost. Nije to ona, to je njezin estrogen.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori