Kolumne

Ni 5 ni 6 već narodnjaci

Kuda idemo?

lifeX.hr

Eto dogodilo se! Polako ali sigurno, hop, hop…lagano  iz predgrađa grada, iz nekih opskurnih mjesta,  lokala pomalo sumnjivog morala  sasvim neprimjetno poput kakve pošasti, prenosive zarazne bolesti  narodnjaci su stigli u sam centar grada. 

Početna šačica  veseljaka koji su dolazili tamo u skupocjenim autima i s pištoljima u džepovima nekom čudnom magijom prerasla je u gomilu. Tako su narodnjaci mrtvo hladno su zagospodarili mnogim klubovima, čak i onima koji kada su nastajali nisu mogli ni sanjati da će se u njihovim njedrima slušati ovako nešto. Tako sad ta glazba, pardon, muzika trešti uz sam bok hrama kulture kao što je HNK ili iz iste ulici gdje se nalazi i Ministarstvo kulture i uopće joj nije neugodno.

A sada je eto bez pardona dobila i svoju prvi radio postaju i već prvog dana oborila sve rekorde slušanosti da se sistem urušio.

Kako ne bi kada, kako kažu statistike preko 50 posto mladih sluša narodnjake. Statistika dalje kaže da ti isti mladi većinom se deklariraju kao vjernici, skloni desnici i podosta netolerantni na manjine.

Iako mi baš nije jasno kako neko tko se smatra vjernikom može biti netolerantan…ali bolje da ne pokrećem tu temu jer bi ovaj post mogao postati knjiga.

Dakle što je tu. Ovo su činjenice od kojih ne možemo pobjeći.

Ono što mene čudi je pitanje kako su 80te  mogle iznjedriti ovako nešto. Kako je od generacije koja je slušala Azru, Arsena, Film, Haustor i sve tome slično mogla nastati mladež koja se pali na narodnjake. Pa zar mladi ne idu korak dalje, zar na evoluiraju, zar svijest ne ide na veću stepenicu?? To bi tako trebalo biti normalno. Umjesto klubova sada bi trebali biti puni koncerti klasične glazbe…to bi ta mladež trebala slušati a ne Cece, Mece, Vece ili što li već.

Što se dogodilo?  Masovna mutacija gena? Oštećenje mozga zbog ozonskih rupa? Možda se ovdje pojavila vemenska rupa pa smo se vratili u prošlo (predprošlo) stoljeće…nešto se moralo dogoditi?

Moja frendica kaže:”Ma ne budali, odgovor je vrlo jasan. Dogodila se seoba naroda. U zadnjih 25 godina kada se zbroji tko je sve došao ….slobodno se može reći da se dogodila masovna seoba naroda. To ti je odgovor na sve. Tko nam je kriv što smo ostali i čekali da se nešto dogodi. Trebali smo i mi prema sjeveru. Sada bi nam bilo lakše, ne bi gledali djecu kako odlaze i pitali se zašto nismo mi to napravili.”

Slušam  ja nju i sve mi se čini kako ima pravo. Ali tko bi znao. Uvijek sam mislila kako smo mi fin i kulturan narod, a ono sve samo ne to. Malo su nam geni okamenili, svijest se suzila pa srce sada titra na neku drugu vrstu melosa.

Eto nas tu smo gdje jesmo. Dok se mi čudimo ovome, tamo neki jednako čudni traže referendum da se ukine Istambulska konvencija. Zamislite samo koliko novaca i energije usmjereno u krivu stranu….a za to vrijeme U21 vodeća svjetska mreža istraživačkih sveučilišta, objavila je novu rang ljestvicu država prema kvaliteti njihovog visokog školstva za 2018. godinu. U tom je istraživanju hrvatsko obrazovanje doseglo novo dno i najgore je u cijeloj Europi.

Ali kome treba znanje dok je rođo na položaju.

Živjela Lijepa naša!

Fotka:freepik.com

 

 

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori