Zdravlje

Nevidljivi organ koji kontrolira mozak

lifeX.hr

brain-gut-connection-680x350

Toliko je toga u našim životima vezano uz stomak…glad, nervoza, zaljubljenost,uzbuđenje, intuicija, “leptirići u želucu” i svi ti osjećaju su nam nekako normalni, vjerojatno se nitko od nas nikada nije pitao od kuda njih u stomaku.

Ali to se pitao doktor nauka Ruairi Robertson čija je uža specijalnost hrana i mikrobiologija, a nedavno održao odlično predavanje na TED-u.

Ruairi je iznio zapanjujuće znanstvene činjenice koje zapravo daju odgovor na pitanje što se sve to događa u našem stomaku.

Za početak ove zanimljive priče vraćamo se u 1845. godinu i znanstveniku Ilyi Mechnikovu. On je iz Rusije došao u Paris raditi na Pasteur Institutu  gdje je proučavao hipotezu kako stanje mikroba u crijevima može pomoći spriječiti mnoge bolesti i tijelu osigurati zdravlje.  Osim toga otkrio ulogu fagocita, ključnih stanica našeg imunološkog sustava i za to otkriće dobio Nobelovu nagradu 1908.

Jedno od njegovih posebno zanimljivih istraživanja je priča o mišu. Otkrio je da ako se u mišu razviju bakterije Toxoplasma gondii one ću u potpunosti promijeniti njegovo ponašanje, takav miš više neće imati nikakvog straha od mačke, zapravo baš suprotno, one će ga privlačiti.

Po tome možemo zaključiti da bakterije mogu utjecati na naš mozak! Fascinantno otkriće zar ne?

Znate li da  serotonin, prirodni antidepresiv,  90% se proizvodi u našim crijevima, manje od 10% se proizvodi u našem mozgu. Dakle bakterije u nama mogu kontrolirati način na koji mislimo i kako se ponašamo.

Gledajući fiziološki to možda i nije čudno. Mozak i stomak povezuje vagus nerve , dakle povezani su direktnom vezom. Zanimljivo je da ako prekinemo tu vezu naša crijeva mogu i dalje nastaviti u potpunosti funkcionirati bez veze s mozgom, što ukazujući da imaju nešto poput svog vlastitog uma.

Druga vrlo zanimljiva činjenica je da se naš mozak sastoji od stotinu milijardi neurona baš kao i naša crijeva imaju stotinu milijuna neurona. Kako kaže Ruairi “Ovo je  novu razumijevanju ljudske fiziologije koje objašnjava da svatko od nas ima drugi mozak – drugi organ u našem tijelu koje kontrolira naše fizičke i mentalne funkcija kao mozak u našim glavama , a koji može biti ključna karika između modernih epidemijama bolesti na globalnoj razini, od pretilosti do kardiovaskularnih bolesti, možda čak i mentalnog zdravlja.”

U našem debelom crijevu postoji nevidljivi organ, težak poput našeg mozga a koji je postao poznat kao naš mikrobiota ili microbiome, zapravo to razno mokroorganizmi.

Znate li da 90% stanica u vašem tijelu su bakterijske stanice, a samo 10% su vlastite ljudske stanice.

Ovaj ekosustav mikroba u crijevima je raznolik kao amazonske prašume. Tisuće vrsta, sve s različitim funkcijama. I naše zdravlje nevjerojatno ovisi o životu i živosti ove prašume. One probavljaju određenu hranu, proizvode bitne vitamine i hormone, kontroliraju šećer i kolesterol u krvi, brinu o imunosustavu.

Balansiranje vrstama bakterija u crijevima može se znatno kontrolirati rizik od određenih bolesti od gojaznosti do dijabetesa, možda čak i osteoporoz. Bakterije su uključene u skoro svaki proces u tijelu. One djeluju gotovo kao drugi mozak.

Znanost danas konačno nastavlja Mechnikovu priču koja je otkrivanjem antibiotika pala u drugi plan i umjesto brige o dobrim mikrobima mi smo se samo koncentrirali kako ubiti loše, a s njima smo ubili i one dobre i napravili totalni disbalans u tijelu i zapravo otvorili vrata mnogim bolestima koje danas totalno divljaju.

Pa zamislite da svoje misli, svoje osjećaje, svoje ponašanje i svoje zdravlje mogu biti kontrolirani od strane skrivenog “organa” o kojem smo tako malo znali. Sada postaje sve jasnije koliko su mikroorganizmi u našem tijelu značajni i da zdravlje počinje kada uspostavimo ravnotežu i dobre veze njima.

Ruairi Robertson možete pratiti na Twitteru OVDJE

 

acidosalus

Acidosalus® sadrži vrlo visoku koncentraciju živih klica Lactobacillus acidophilus po mililitru pripravka (109-1011 cfu/mL)

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori