Zdravlje

Neurogastronomija

Da li ste čuli za pojam  neurogastronomija, dakle to je nešto kada se pomiješa neurologija s gastronomijom. Neurologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem bolesti živčanog sustava i naizgled  nema baš ništa zajedničko sa gastronomijom. Ali samo naizgled! Da pitate  Miguela Sancheza Romera bivšeg liječnika neurologije i neurofiziologije, a sadašnjeg šefa restorana ROMERA i studenta likovne akademije, nikako se ne bi složio s tom pretpostavkom.

Sa preko 25 godina medicinskog iskustva i 12 godina iskustva u neurogastronomiji, kuhar Romera  otkriva novi koncept kuhanja i razumijevanja kako ljudski mozak doživljava hranu. Njegove inovativne ideje o kuhanju i onome što naziva „kulinarska emocionalna inteligencija“ povezuju neurologiju, kuhanje i umjetnost u jednu priču snažne senzacije za svih naših 5 osjetila. U svojoj kulinarskoj filozofiji govori i o organskom ekspresionalizmu  i kulinarskom konstriktivizmu ističući kako mi zapravo „jedemo“ mozgom. Kako kaže, njegova formula je senzorni hiperrealizam.  Neurogastronomija zapravo utjelovljuje holistički pristup hrani u kojoj se objedinjuju studije o organoleptičkim svojstavima svakog sastojka  i senzorne percepcije, a za potpuni doživljaj hrane uključena je i odnos okus-pamćenje-emocije.

U svom restoranu u srcu New Yorka u luksuznom Dream Downtown hotelu, nudi 12  savršeno odabranih sljedova dizajniranih da nahrane um i probude osjetila. I sam interijer restorana uređen je tako da doprinosi ljepoti serviranim užicima, posebno svijetlo i viseći vrtovi biljaka mazno se utapaju u sve vizualne manifestacije, a vinski podrum sa najboljim svjetskim vinima ovu jedinstvenu priču pretvara u bajku.

 

izvor:romeranewyork.com

Facebook komentari

Odgovori