Arhitektura

Nestvarno mjesto za odmor

lifeX.hr

Na prvi pogled ovo zdanje izgleda zaista nestvarno. U predivnom krajoliku Norveške izgrađen u nacionalnom parku Dovrefjell u blizini Hjerkinn. Ako se pitate čemu ovo čudo usred ničega, odgovor je vrlo jednostavan, ova „kućica“  od 75msluži za utočište i odmor  školskim grupama i posjetiteljima nacionalnog parka.  Tu se može  pogledati priča o jedinstvenim životinjama i povijesti Dovre visoravni.

Na 1200 metara nadmorske visine pruža se predivan pogled na planinski masiv Snøhetta, a ovu čarobnu prirodu još je ljepše promatrati zavaljeni u drvene klupe dok lagano pucketa vatra u kaminu.

Zgrada se temelji  na čvrstoj vanjskoj ljuski i organskoj unutrašnjoj jezgri. Značajan naglasak stavljen je na kvalitetu i trajnost materijala  koji treba izdržati uvjete oštre  klime. Pravokutni okvir izrađen je od  čelika koji je tijekom vremena zahrđao pa se sada njegova boja stapa s prirodnim bojama okolnog kamena. Konstrukcija je „omotana“ staklom,  a cijela unutrašnja jezgra izgrađena je od drveta korištenjem 3D modela. Borove grede koje su se koristile za izvođenje ovog jedinstvenog interijera spajale su se na tradicionalan način koristeći samo drvene kvačice.

Eto, što se može naći u zemlji koja je bogata i koja ima dovoljno svijesti i želje da realizira drugačije ideje i ponudi svojim građanima mjesto za uživanje!

A gdje smo mi od toga??

via: cubeme.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori