Putopisi

Nepal-mjesto zarobljeno u vremenu

lifeX.hr

 Nepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal, je država u južnoj Aziji bez izlaza na more a glavni grad je Kathmandu. Graniči na jugu s Indijom i na sjeveru s Kinom. Sjeverni dio Nepala zauzima Himalaja, najviši planinski lanac na svijetu, a njegov najviši vrh,8.850 m visoki Mount Everest na granici s Kinom (Tibetom) ujedno je i najviša točka na Zemlji.

Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane s tradicionalnim kastinski sustavom. Najbrojniji su Chetri (trad. Kšatrije oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75 posto). Etnički Šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0.68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), slijedi Budizam (11%). Nepalskim govori oko polovice stanovnika, a služi i kao lingua franca za govornike drugih jezika.

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti u Indiji, Nepal je ostao neovisan, ali izoliran od vanjskog svijeta, plativši cijenu kroz gospodarsku nerazvijenost i zaostalost.  Nepal je bio monarhija tijekom većeg dijela svoje povijesti, kojom su vladali  kraljevi iz dinastije Shah iz 1768.  Međutim, desetljeća dugi građanski rat od strane Komunističke partije Nepala (maoista) i nekoliko tjedana masovnih prosvjeda od strane svih glavnih političkih stranaka, doveli su do abdikacije vladara Shah Gyanendra i uspostave savezne demokratske republike. Prvi predsjednik Nepala, Ram Baran Yadav i položio je prisegu u 23. srpanj 2008.

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu. Glavna gospodarska djelatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udio uslužnih djelatnosti  pogotovo turizam, jer je krajolik  ove male države zaista fascinantan.

Nepalska zastava jedina je državna zastava koja nema pravokutni oblik.

fotke: Rok Kofol

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori