Zdravlje

Naučite što treba vašem tijelu

lifeX.hr

tijelo

Kako bi se znali pravilno hraniti potrebno je imati malo predznanja o tome što našem tijelu treba da bi mogao funkcionirati pravilno i samim time zdravo.
Dobra ishrana podrazumijeva konzumiranje hrane u primjerenim količinama, sa odgovarajućom distribucijom nutrijenata kako bi sačuvali dobro zdravlje u sadašnjosti i budućnosti. Loša ishrana, kao druga strana medalje, posljedica je prejedanja, pothranjenosti ili neuravnoteženog unosa nutrijenata, koji rezultira bolešću ili povećanom mogućnosti oboljevanja. Loše nutricionističke navike povezane su sa razvijanjem kroničnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti i raka. Pravilna prehrana je esencijalna za dobro zdravlje. Hipokrat je davno izrekao, a svi novi trendovi funkcionalne prehrane potvrđuju:  “Neka ti hrana bude lijek a lijek tvoj neka bude hrana.”
Naše tijelo zahtijeva mnogo nutrijenata za održavanje, rast i obnavljanje tkiva. Nutrijente dijelimo u šest kategorija: Ugljikohidrati, masti, bjelančevine ili proteini, vitamini, minerali i voda. Ugljikohidrati, masti i bjelančevine spadaju u makronutrijente. Vitamini i minerali u mikronutrijente.
Počinjemo s osnovnim gradivnim blokovima koje se zovu aminokiseline, od njih se sastoje proteini ili bjelančevine. Naša potreba za proteinima u stvari je potreba za aminokiselinama. One sadrže dušik, po zastupljenosti četvrti elemenat u tijelu.
Sve aminokiseline u našem organizmu su iz skupine alfa, što znači da imaju dušik na prvom (alfa) ugljikovom atomu u molekuli. Dušikov (N) atom ima na sebe prikvačen vodikov atom čime tvori amino grupu. Odatle termin “amino” u nazivu. Uz nju, aminokiseline sadrže i karboksilnu grupu, poput masnih kiselina. Karboksilna grupa je osnova karboksilne kiseline i iz te je činjenice preuzeto ‘kiseline’ u nazivu. Karboksilna grupa je također prikvačena na alfa (prvi) ugljikov atom. Sastoji se od atoma ugljika, dva atoma kisika i atoma vodika.
Amino i karboksilna grupa prikvačene na alfa ugljikov atom daju molekuli asimetričnost koja zakreće polariziranu svjetlost. Naše tijelo može iskoristiti samo aminokiseline koje zakreću svjetlost u lijevo – left.
Takve ćete aminokiseline prepoznati po dodanom slovu L ispred njihova imena. (Uz izuzetak taurina, GABA i glicina koji nisu ni “L” ni “D” tip i fenilalanina koji može iskoristiti u “L” i “D” formi).
Alfa aminokiselina ima mnogo, ali samo ih je 20 pronađeno u humanim proteinima. Neki proteini čine strukturalne forme u organizmu, dok su drugi enzimi. Iako je svih dvadeset aminokiselina neophodno za život, samo ih je devet prehrambeno esencijalno.
Preostalih jedanaest organizam može sam kreirati iz esencijalnih devet. Esencijalne aminokiseline su histidin , izoleucin , leucin , lizin , metionin , fenilalanin , treonin , triptofan i valin .
Iako je histidin ubrajan u esencijalne aminokiseline samo za doječad, novija istraživanja pokazuju da bi mogao biti esencialan i za odrasle. Arginin, ornitin, cistein, cistin, taurin i tirozin dio su neesencijalnih kiselina, no kod nekih osoba, zbog bolesti ili probavnih disfunkcija, također mogu biti esencijalne.
Nedovoljno uzimanje esencijanih aminokiselina povećava tjelesnu potrebu za neesencijalnim kiselinama. I jedne i druge – esencijalne i neesencijalne, u tijelu će tvoriti hormone, enzime, neurotransmitere, antitijela i transportere nutrijenata.
Evo opisa funkcija nekih najznačajnijih aminokiselina :
Arginin
Esencijalna za mišićni metabolizam. Pravi je prijevoznik pri spremanju i iskorištavanju dušika. Važna je komponenta za izgradnju i regeneraciju tkiva. U visokoj se koncentraciji nalazi u koži i vezivnom tkivu, te pomaže odstranjivanju amonijaka kao dijela ciklusa uree.
BCAA : (aminokiseline razgranatog lanca, L-leucin, L-izoleucin, L-valin)
Mišićno je tkivo uvelike satkano od BCAA koje koristi za proizvodnju energije i sintezu proteina. Uključene su također u metabolizam neurotransmitera, kemijske procese u mozgu koji utječu na raspoloženje i mentalne funkcije.
Karnitin
Karnitin je u suštini dipeptid – amino kiselina sastavljena od druge dvije esencijalne aminokiseline, metionina i lizina. L-Karnitin je važan za metabolizam masti, naročito u srcu i mišićnim stanicama. Neophodan je pri transportu dugih lanaca masnih kiselina u stanične mitohondrije gdje kiseline oksidiraju i sagorijevaju stvarajući energiju.
Cistein
Amino sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za sintezu keratina, proteina koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Ima važnu ulogu u metabolizmu energije i sintezi masnih kiselina.
Glutaminska kiselina
To je najzastupljenija amino u pšenici. Involvirana je u metabolizam šećera i masti. Ima važnu ulogu za funkcioniranje mozga, sintezu DNA, glutationa i ostalih aminokiselina. Pomaže odstranjenju amonijaka iz tijela.
Glutamin
Najvažniji izvor energije za mozak i cijelo tijelo. Ima ga u cerebralnom korteksu i drugim dijelovima mozga. Koncentracija glutamina u krvi je tri do četiri puta veća od svih ostalih aminokiselina. Tijelo ga mijenja u glutaminsku kiselinu. Dokazano je da ima iznimnu ulogu za pravilan rad imunološkog sustava.
Glutation
Prirodni nosioc sumpora, peptid sastavljen od tri aminokiseline: glutaminske, cisteina i glicina. Djeluje kao antioksidant i detoksikant, a sudjeluje u transportu aminokiselina preko staničnih membrana.
Glicin
Prirodni je antacid i zaslađivač koji sudjeluje u sitezi DNA, fosfolipida i kolagena. Pomaže skladištenju glukoze za energiju putem povećanja mogućnosti skladištenja glikogena.
Histidin
Iako i djeca i odrasli mogu sintetizirati nešto malo histidina u tijelu, većina ulazi u organizam prehranom. Satkan je od histidina, a stanice ga otpuštaju pri imunološkoj reakciji. Značajan je za rast i regeneraciju tkiva.
Lizin
Važan je za rast, regeneraciju tkiva i proizvodnju hormona, enzima i antitijela. Posljednja istraživanja usredotočena su na moguću važnu ulogu u borbi protiv virusa herpesa. Ima ga u velikoj mjeri u mišićnom tkivu.
L-metionin
Još jedna aminokiselina sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za zdrave nokte i kožu, sintezu taurina, L-cisteina, lecitina, bile, L-karnitina i endorfina.
Ornitin
Kombiniran s L-argininom djeluje na hormon rasta. Neophodan je za funkcije jetre i imunološkog sustava.
DLPA (D,L-fenilalanin)
DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma). DL-fenilalanin izgleda posjeduje jedinstvenu ulogu blokatora nekih enzima središnjeg živčanog sustava koji su uobičajeno zaduženi za raspad prirodnih, morfiju sličnih, hormona zvanih endorfini i enkefalini.
Taurin
Jednostavan sumporni spoj i jedna od najzastupljenijih aminokiselina u tijelu. Ima različite uloge za normalno funkcioniranje mozga, srca, žuči, očiju i krvožilnog sustava. U osnovi, njegova je funkcija u omogućavanju prolaska iona natrija, kalija i magnezija kroz stanične membrane stabilizacijom staničnog elekticiteta. Za male bebe taurin je esencijalan, budući da ga ne mogu samostalno sintetizirati.
Treonin
Važan za razvoj i stabilnu funkciju tiroidne žlijezde i imunološkog sustava. U kombinaciji s L-aspatičkom kiselinom i L-metioninom pomaže funkciju jetre.
Tirozin
Sastavni je dio proteinskih amino šećera i amino lipida, koji pak imaju višestruke funkcije. Važan je za mozak budući da je prekursor za neurotransmitere – dopamin, norepinefrin i epinefrin. Važan je dio nekih peptida, kao što su enkefalini koji služe protiv bolova u mozgu. Prekursor je hormonima poput tiroida i katekolestrogena (spojeva koji su ujedno estrogeni i katekoalamini) i najvažnijeg za pigmentaciju – melanina.
Sutra govorimo o proteinima!
via: fitness.com, answerfitness.com, science.naturalnews.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori