Šareno

Naučite razliku i koristite ih pravilno

lifeX.hr

3

Razlika je u tome što su u pitanju dva različita začina potpuno različitih ukusa.

Kumin

Kumin (Cuminum cyminum, eng. Cumin) je biljka iz porodice štitarki (Apiaceae) porijeklom iz Istočnog Mediterana do Indije. Ono što se koristi kao začin je sušeno sjeme ove biljke koje se nalazi u njenom plodu. Koristi se i u mljevenom obliku.

U starom Egiptu kumin se koristio kao začin i kao konzervans u mumifikaciji. Iako nekoliko vrsta kumina najpoznatiji su crni i zeleni kumin. Kako su u Indiji ovaj začin koristi od davnina, kumin se na Sanskritu zove Đira (jeera) što znači onaj koji pomaže probavi. U Ajurvedi ga preporučaju i kod srčanih oboljenja, otoka, mučnina i kroničnih groznica. Određena istraživanja otkrila su i njegova antidijabetična, imunološka, antiepileptična, antikancerogena i antibakterijska svojstva.

Kumin možete dodati raznim jelima. Ukoliko koristite cijelo sjeme, prvo ga malo prpepržite, ako volite možete dodati i pročišćeni putar (gi). Kumin u prahu se pravi tako što se sjeme ispeče bez masnoće i nakon što se ohladi, samelje se.

Kim

Kim (Carum carvi, eng. Caraway) je biljka takođe iz porodice štitarki (Apiaceae) porijeklom iz Zapadne Azije, Evrope i Sjeverne Afrike. Kao začin se koristi ove biljke koje je dugačko oko 2 mm i ima pet blijedih godova (mnogi ga greškom nazivaju sjemenom, ali je ipak u pitanju plod). Raste prirodno kao samonikla biljka, ali se i uzgaja.

Kim se koristi još od davnina. Prepisuju mu se mnoga ljekovita svojstva: antiseptičtična, antispazmatična i digestivna- pomaže kod nadimanja, gorušice , gubitka apetita i grčeva. Navodno potpomaže rad štitne žlezde, koristi se za iskašljavanje, kontrolu mokrenja i ubija bakterije u organizmu. Žene ga koriste za reguliranje menstruacije, a dojiljama pomaže da oslobode mlijeko.

Ukusom podsjeća na anis i ima jak miris od esencijalnih ulja koja sadrži u sebi. Od njega se pravi i liker. Koristi se u sredstvima za ispiranje usta. U kulinarstvu se može dodati mnogim jelima.

Korijen ove biljke može da se priprema na isti način kao i korijen peršina i mrkve koji takođe pripadaju porodici štitarki (Apiaceae)

U čemu je sličnost?

Sličnost je u tome što sjeme kumina i plod kima izgledaju veoma slično, dolaze iz iste porodice i neka od ljekovitih svojstava koja imaju se podudaraju. Pazite, –crni kim (Nigella sativa) ali je potpuno druga sorta.

Kako ih razlikovati?

Kim u sebi ima miris mentola, a kada pomirišete kumin osjetit ćete karakteristični orijentalni miris. Takođe, kim je malo krupniji i tamniji.

Izvor: zdravizalogaji.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori