Životne spoznaje

Naučimo komunicirati-uvod

lifeX.hr

1

Koliko ste puta čuli komunikacija je sve! Bezbroj puta sigurno. I sigurno ste klimnuli glavom i već sljedećeg trena vam se pojavila druga miso i otplovili ste u druge vode, ne razmišljajući dublje što to doista znači “komunikacija je sve”. Ako znamo da je komunikacija sporazumijevanje, onda znamo koliko je bitna ne samo u poslu već u svakodnevnom životu.

Što je komunikacija za vas? Izgovorene riječi ili nešto puno više. U stvarnosti to izeda ovako: slušatelj pamti 10% onog ŠTO se govori, 40% KAKO se govori, a 50% se odnosi na DOJAM koji ostavlja govornik.

Dakle kada kažemo komunikacija naravno da u najužem smislu mislimo na verbalnu komunikaciju, no jednako tako moramo biti svjesni da mi kao osobe komuniciramo ne samo našim riječima, komuniciramo i sa tim kako izgledamo, što imamo na sebi, komuniciramo našom energijom. Naše tijelo dok mi pričamo u isto vrijeme priča svoju priču i šalje svoje poruke, zbog toga mngi vrsni komunikatori znaju čitati govor tijela i prepoznati te skrivene poruke. Naše riječi mogu lagati, ali naše tijelo ne. Stoga budite svjesni jedne činjenice: komunikacija je vrlo kompleksna i nije tako jednostavna kako se čini na prvu. Kao što vidite slušatelj pamti samo 10% onoga što smo rekli. Ne želimo reći da riječi nisu važne, ali definitivno nisu sve.

Komunikacija predstavlja sredstvo kojim uspostavljamo i mijenjamo odnose, stoga je sposobnost uspješne komunikacije jedna od najvažnijih životnih vještina. Na žalost rijetko kada imamo mogućnost nešto naučiti o tome.

Mi želimo promijeniti takvo stanje i pomoći svima da malo bolje upoznaju što to komunikacija je kako bi se svi međusobno bolje razumjeli i naravno s tim imali bolji i sretniji život.

Dobro došli u svijet komunikacije i našu malo školu!

Pratite nas dalje!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori