Zdravlje

Napravite si sami dezodorans!

lifeX.hr

 

deo

Već ste se naslušali o tome kako su dezići opasni. Postoje neke studije koje povezuju upotrebu dezodoransa sa rakom i drugim bolestima.

Antiperspiranti sadrže kemikalije, koje začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje. Unos soli aluminija i parabena kojeg sadrže  antiperspiransi  na crnoj su listi svih onih koji brinu o zdravlju jer ih povezuju s oštećenjem bubrega, a navodno imaju utjecaj i na nastanak Alzhajmera.

Sve više ima osoba koje su alergične na dezodoranse pa im je vrlo teško, pogotovo u ljetnim mjesecima, jer htjeli ili ne mi se znojimo i znoj ponekad ima vrlo neugodan miris, pogotovo od nekih lijekova, pojačanog stresa i nervoze.

Za sve vas koji se vole igrati i pripremati kozmetičke preparate kod kuće imamo recept kako da si sami napravite  potpuno prirodan dezodorans.

Što vam je potrebno:

  • 10 grama pčelinjeg voska
  • 40 grama kokosovog ulja
  • 40 grama sode bikarbone
  • 20 grama kukuruznog škroba
  • eteričnog ulja  nekoliko kapi (koji vam je draži po mirisu)

Vosak otopite na vodenoj kupelji, dodajte kokosovo ulje (na sobnoj temperaturi je maslac) koji će se brzo otopiti. U smjesu dodajte kukuruznog škroba koji ima veliku moć upijanja vlage, u ovom slučaju znoja. Dobro izmiješajte, dodajte sode bikarbone i na kraju svoje omiljeno eterično ulje. Možate dodati i lavandu koja je lijepo miriše i ima antibakterijska svojstva.

Još vam je potrebna stara ambalaža od potrošenog deo stika u koju će te istresti smjesu i staviti u hladnjak. Kada se ohladi dobiti će te čvrsti stik koji će se zbog kokosovog ulja topiti na temperaturi tijela.

Postoji još jedna pojednostavljena verzija recepta. Trebate pomiješati 2 žlice gustina i 2 žlice sode bikarbone i dodati rastopljeno kokosovo ulje da bi smjesa bila kompaktna. I ovo stavite u staru ambalažu deo stika i čuvajte u hladnjaku.

 Kao što vidite priroda ima odgovor na sve naše probleme.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori