Zdravlje

Nakon blagdana vrijeme je za nešto zdravo i niskokalorično

lifeX.hr

smootie

Jeli smo jeli. Tako je to u doba blagdana kada nas slasna jela mame na svakom koraku. Sada svi žudimo za nečim što će nas olakšati kako bi opet mogli lako zakopčati traperice ili nešto drugo.

Sada nam treba lagana i zdrava hrana, ne samo zbog viška kilograma nego i zbog zdravlja, a ima li što bolje od zdravih smootia.

Bogati proteinima i raznim nutrientima biti će odlični obroci koji će tijelu dati sve što mu treba, uz minimalno kalorija. To je baš ono što trebate ovih dana!

Smootie od edamamesmootie vanilija

Sastojci
1 šalica nemasnog mlijeka
1 banana, narezana
1 žlica bademovog maslaca
½ šalice granatirane smrznute edamame
1 vanilija

Edamame su nezrele mahune soje bogate proteinima, željezom i omega-3 masnim kiselinama kao i sterolima – supstancama koje jačaju imunološki sustav, štite od raka i srčanih bolesti. Sadrži još vlakna, vitamine A i C te proteine.

I bademov maslac možete napraviti sami:

Pecite bademe desetak minuta u pećnici na 200°C. Kada postanu mlake stavite ih u blender i miksajte dvadesetak minuta.  Povremeno ugasite blender i promiješajte tako da se sve ravnomjerno izmiksa. Čuvajte u staklenoj posudi poklopljenog u hladnjaku do tjedan dana.

Smootie od graška

Sastojci
1 šalica grašak
1 banana
½ šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
¼ šalice leda (nije nužno)

Grašak sadrži vitamine A, B1, B2, B6, C, K, folnu kiselinu, minerale kalij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin).

On je snažan antioksidans a pomaže i kod mršavljenja. Šalica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.

Zbog prisutnosti tvari koje sudjeluju u proizvodnji energije preporučuje se njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.

 

Crveni smootie 

Sastojci
¾ šalice običnog kefir
½ šalice nezaslađeno mlijeko od konoplje (ili nekog drugo)
½ šalicea zamrznutih borovnica
½ šalice smrznutih narezanih banana
½ šalice smrznutih jagoda
¾ žličice cimeta

Na posuti:
2 žlice pistacija, sjeckani
¼ šalice borovnice
1 1/2 žlica chia sjemenki

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori