Putopisi

Najljepši dvorci svijeta

Dvorac Windsor

Svi smo sa oduševljenjem slušali bajke kada smo bili mali, maštali o prinčevima i princezama, zamišljali vitezove okruglog stola, hrabrili se s mušketirima, sanjali o balovima i ostalim avanturama čudnovatom ekipom raznih velikih dvoraca. Svaki kralj i kraljica imali su svoj dvorac, mjesto čuda i moći i dostojno fascinacije. Ta srednjovjekovna zdanja i danas mnogima oduzimaju dah.

U ovoj priči vodimo vas u deset najfascinantnijih dvoraca diljem svijeta koje bi bilo lijepo posjetiti.

1. DVORAC WINDSOR

Ovo mjesto je ispunjeno bogatom kraljevskom povijesti, Windsor jedan je od najvećih naseljenih dvoraca na svijetu i sa ponosom pokazuje svoje 900 godina stare zidine. Ovaj veliki i spektakularan dvorac otvoren je za posjete u onim razdobljima kada Njeno  Kraljevsko Veličanstvo nije prisutno u dvorcu.

2. ALCAZAR

Najimpresivnija španjolska tvrđava koja datira iz 12. stoljeća. U početku je služila kao vojna predstraža, a nakon toga kao državni zatvor. Zidine ovog dvorca natopljene su mnogim ratnim pustolovnim pričama, a danas je ovo mjesto muzej.

3. PRAŠKI DVORAC

Jedan od najvećih europskih dvoraca, ovo arhitektonsko remek  djelo sagrađeno u 9 stoljeću unutar svojih zidina godinama je uznemiravalo političkim intrigama. Od samog početka sjedište kraljevske dinastije Premysl. U 14 stoljeću kralj Karlo IV proširuje dvorac i gradi katedralu Sv. Vita, monumentalna gotička građevina u kojoj se čuva češka kruna, kao  i cijeli niz aristokratskih palača i zidina. Dvorac je pretrpio velike štete u vrijeme husitske bune i ratova vođenih u to vrijeme. U drugoj polovini 18 stoljeća dvorac je bio ponovno preuređen za vladavine Marije Terezije.

4. ARG-E-KM

Najimpresivnija perzijska tvrđava na poznatom povijesnom putu svile, Arg-e-Bam pod zaštitom je UNESCA. Ovaj čudnovati dvorac Bam nalazi se u gradu KM u provinciji Kerman u jugoistočnom Iranu. Izgrađen je 500 godina prije Krista i bio je u uporabi sve do 1850 godine. Do sada nije poznato zbog kojih je razloga dvorac tada bio napušten.

26. prosinca 2003. godine dvorac je gotovo u potpunosti bio uništen u velikom potresu.

 5. ZABRANJENI DVORAC

Ikona kineske tradicije i mjesto političke moći između 14. i 15. stoljeća, te pravo čudo tadašnje civilizacije

 6. ANGKOR WAT

Dom najsvetije azijske legende i kolijevka jedne od najvažnijih civilizacija kmerskog carstva. Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi oko 240 km sjeverno od Phnom Penha, glavnog grada Kambodže, i oko 20 km sjeverno od jezera Tonle Sap. Najvećim dijelom je sagrađen u vremenu od 1113. do 1150. godine u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana.

 7. ALHAMBRA

Alhambra (arapski: Kelati al-hamra = Crveni grad) u Granadi je palača posljednjih muslimanskih vladara Španjolske – maurskih nasrid (1232. -1492.), Sagrađena uglavnom u 13. i 14. stoljeću; jedina islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta. Svojim arabesknim ukrasima, ova elegantna građevina od drveta, žbuke i štuka je kompleks neodoljive dražesti. Od 1984. je na Unescovu popisu svjetske kulturne baštine.

  8. HOHENSALZBURG DVORAC

Jedan od najstarijih i najočuvanijih dvoraca Europe koji je sagrađen u 11. stoljeću i proširen u 14. stoljeću postaje jedan od najimpresivnijih dragulja austrijske povijesne baštine.

 9. SCHLOSS NEUSCHWANSTEIN

Ako i jedan dvorac sliči na bajku onda je to ovaj i prava inspiracija za mnoge Disney-eve bajke. Dvorac datira iz 19. stoljeća  i prava je romanička palača na predivnom brežuljku iznad sela Hohenschwangau u blizini Füssen na jugozapadu Bavarske u Njemačkoj. Palača je naručio Ludwig II Bavarski kao utočište i kao počast Richardu Wagneru.

10.  VERSAILLES

Kada je Luj XIV riješio sebi sagradi novi dom, dostojan njegovog “božanskog veličanstva”, okupio je najvrsnije umjetnike svoga doba: arhitekte Levoa, Mansar (oni su projektirali zgrade) i Lenotra (projektirao je vrtove). Godine 1661. započela je izgradnja koja je završena 21 godinu kasnije (u “umjetničkoj ekipi” nastupao je čak i Moliere). Tako je nastao najljepši od svih kraljevskih dvoraca Europe-Versailles. U samom Dvorci u isto vrijeme može se smjestiti šest tisuća ljudi, dok u njegovom vrtu ima više od 600 fontana. Versailles se ne može obići za jedan dan. U svakom slučaju posjetilac ne smije zaobići Galeriju Ogledala, u kojoj je 1919. potpisan Versajski ugovor i time okončan i I svjetski rat. U La Chapelle su se 1770. godine vjenčali francuski princ (kasnije kralj) Luj XVI i Marija Antonaeta. Tu je Marija Antonaeta provodila noći bježeći pred revolucijom.

 

via:decodedstuff.com

 

Facebook komentari

  • Podijeli ovaj post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *