Slasno

Najjednostavniji kolač na svijetu

Jeste li ikada čuli za “sipanu” ili još bolje suhu pitu od jabuka? U čemu je ova pita posebna?

Pa zamislite pitu koju ne trebate miješati, valjati niti išta od toga. Najveći posao je oguliti jabuke i isjeckati, a sve drug što trebate raditi je pomiješati suhe sastojke i sve zajedno staviti u tavu. Možda vam se čini a je nemoguće, ali vjerujete recept je odličan!

Ali evo što prvo trebate pripremiti:

Suhi sastojci

2 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 čaše griza
1 čaša šećera
1 vanilin šećer

Nadjev s jabukama

1,2 kg krupno naribanih jabuka
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
1 žlica cimeta
150 g margarina

Priprema
Za pripremu kolača potrebna vam je čaša/šalica od cca 200 ml.

Jabuke operite, očistite i krupno naribajte pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih neka odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok.

U zdjeli pomiješajte oštro brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Promiješajte pa podijelite suhe sastojke na tri jednaka dijela.

Kalup (25×35 cm) namastite margarinom i posipajte krušnim mrvicama.

sipana-pita-s-jabukama-brza-jednostavna-1

sipana-pita-s-jabukama-brza-jednostavna-2

U kalup najprije sipajte 1/3 suhih sastojaka, a zatim lijepo rasporedite 1/2 naribanih jabuka. Jabuke uzimajte zajedno sa njihovim sokom jer od njega će kolač biti sočan. Rukama sve lagano pritisnite. Preko jabuka opet posipajte 1/3 suhe smjese, rasporedite ostatak jabuka pa posipajte kolač ostatkom suhe smjese. Prije pečenja po kolaču krupno naribajte ili narežite na listiće margarin.

Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.

Slatki savjet
Ako volite jabukama možete dodati malo naribane limunove korice ili šaku grožđica koje ste prethodno namočili u rumu.

 

Više na slatkisvijet.com

Facebook komentari

Odgovori