ostalo

Na Dolac dolazi “Moje gnijezdo”

Francuski vizualni umjetnik, fotograf i slikar Julien de Casabianca ponovno je u Zagrebu i nastvalja svoj  projekt ulične umjetnosti ‘Outings’.  Ovaj svoj projekt pokrenuo je prije tri godine kada je slučajno naišao na  Ingresov portret “Mademoiselle Riviere” iz 1806. godine, koji je tada bio pomalo zaboravljen u labirintima Louvrea.

“Bila je lijepa i izgledala je tako izgubljena, a ja sam dobio impuls šarmantnog princa i htio sam je izvesti u svijet, osloboditi iz okvira i iz muzeja, pokazati je svijetu”, izjavio je o svom projektu inspirirani umjetnik.

Tako je u Parizu nastao prvi kolaž projekta, nakon čega je iz muzeja ‘izveo’ stotinjak drugih portreta i razasuo ulice diljem svijeta, napominje se u najavi projekta “Outings”, koji spaja uličnu umjetnost i fotografiju.

Casabianca najprije odabire portret iz muzeja, pronađe zid zanimljiv za njegovu instalaciju koju fotografira za svoju zaključnu izložbu, a u svoj proces uključuje i građane, pa će tako i građani Zagreba biti uključeni o ovaj projekt.
Zagrebačka dionica projekta obilježit će rad na  velikom muralu na Dolcu, nadahnutom slikom “Moje gnijezdo”, slavnoga hrvatskog slikara Vlade Bukovca, na kojem će nastupiti 6. i 7. lipnja.

U Zagrebu će 6. lipnja voditi i radionicu za dvadeset učenika iz osnovnih škola Izidor Kršnjavi i Vladimir Nazor uz pomoć radova iz zbirke Moderne galerije. Rezultat će biti kolaži koje će s djecom postaviti po gradu dva dana kasnije.

Na izložbama u Medijateci Francuskog instituta od 9. do 28. lipnja predstavit će se umjetnički prijašnji radovi nastali na sličan način diljem svijeta.

Julien de Casabianca je zapažen po svom filmskom radu. Gao Xingjian, dobitnik Nobelove nagrade za književnost napisao je 2009. scenarij za prvi kratkometražni film “La Nuit apres la pluie”.

Za svoj prvi dugometražni film “Prolazak” iz 2011., koji je pohvalio slavnog redatelja Costa-Gavra, tijekom tri godine snimao anonimne prolaznike u 44 grada 22 europske države.

Na temelju snimaka nastalo je video instalacija na četrdeset ekrana koja se prikazivala na pročelju gradske vijećnice 4- pariškog arondismana, a projekt je otvorila glumicu Charlotte Rampling.

Njegov projekt u Zagrebu ostvaruje Francuski institut u Hrvatskoj i Moderna galerija uz potporu Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Projekt Outgoing možete pratiti i na facebooku

Facebook komentari

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *