Zdravlje

Muškarci i vi budite oprezni

lifeX.hr

osteoporosis-2

Svi znamo da je osteoporoza bolest s kojom se bore žene. Tako je danas već postalo normalno da žene paze na svoje kosti i da redovito idu mjeriti gustoću kostiju kako bi na vrijeme krenule s terapijom. A što je s muškarcima?

Za razliku od žena, muškarci vrlo rijetko, a neki na takav pregled ne odu nikada jer je uvriježeno mišljenje kako je osteoporoza bolest žena. No sve više novih podataka govori kako od osteoporoze pate i muškarci.

U SAD-u gotovo 1,5 milijuna muškaraca iznad 65 godina ima osteoporozu, a još 3,5 milijuna muškaraca su u rizičnoj skupini kod kojih bi se bolest u skoro vrijeme mogla razviti.

American College of Physicians savjetuje da bi i muškarci nakon 50-te godine trebali ići na procjenu faktora rizika za razvoj osteoporoze. Primarni faktor rizika za muškarce je obiteljska povijest, što uključuje postojanje žena u njihovoj obitelji s osteoporozom ili roditelja koji su pretrpjeli prijelom kuka. Ostali faktori koji mogu povećati rizik od osteoporoze su korištenje steroida, bolesti probavnog trakta, korištenje lijekova protiv raka prostate i konzumacija alkohola. U dobi od 70 godina The Endocrine Society preporuča da svi muškarci naprave analizu gustoće kostiju kako bi mogli započeti liječenje.

U Americi svake godine oko 80.000 muškaraca završi s frakturom kuka, a istraživanja su pokazala da muškarci imaju veću stopu smrtnosti nakon prijeloma kuka nego žene iste dobi. Takvi podaci naglašavaju važnost uvođenja rutinskog „screeninga“ kostiju i za muškarce.

Sada kada ovo znate, dragi muškarci vodite brigu o svojim kostima, svi znamo da je bolje spriječiti nego liječiti. Dok su kosti dobre lakše ćemo se kretati stazama života, a ako vas nešto malo zaboli uvijek pri ruci imajte RAPIDOL S, koji zna kako odagnati bol.

Više na: rapidol.hr

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori