Svijet

Možete li zamisliti što voda može iskreirati

lifeX.hr

ca01

Uvijek kada vidimo ovakvu čarobnu ljepotu prirode, a to je vrlo često jer ovaj naš plavi planet je doista čaroban, ostanemo bez daha. Tako samo i ovaj puta, a vjerujemo da će te i vi kada pogledate slike Antelope Canyon na teritoriju Navajo nedaleko od grada Page u Arizoni.

Ovaj kanjon je jako popularan među turistima jer je doista senzacionalan. Antelope Canyon uključuje dva odvojena utora u stijenama koji se zovi Gornja  i Donja Antelope Canyon ili pukotina. Na Navajo jeziku gornji kanjon se naziva Tse bighánílíní , što znači ” mjesto gdje voda teče kroz stijene.“ Danas tu nema vode, osima kada zbog obilnih kiša područje poplavi. Par kilometara dalje je Hazdistazí (gornji) ili  „spiralni kameni lukovi“.

U njih se ulazi kroz vrlo uski prolaz. Sa površine ništa ne ukazuje na veličanstvenu sliku koja će vas dočekati kada uđete u utrobu kanjona.  Još ako se u stijene uđe u jutarnjim satima čarobno je pratiti zrake sunca koje se probijaju kroz pukotine.

Ove „rupe“ su nastale erozijom, voda je ostavila svoj otisak u stijenama. Kada pomislite na stijenu i vodu, teško je zamisliti da voda može išta načiniti stijeni, no priroda nam priča drugačiju priču.

 Ako otputujete u SAD i ako dođete do LA, skoknite do Las Vegasa,  tamo vrlo povoljno možete s malim avionom  nadletjeti Hoover, doći do Grand Canyona i tamo uživati u svim ovim ljepotama.

antelope-map

c01
ca011 ca02 ca03 ca04 ca05 ca06 ca07 ca08 ca09 ca10

 

via: imgur.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori