Putopisi

Mjesto gdje ptice ljudima love ribu

lifeX.hr

nas

Kina je doista posebna i čarobna. Ne sam zbog njezine bogate i vrlo zanimljive povijesti, bajkovitih priča i čudesnih građevina, zanimljiva je i zbog veličanstvene prirode i ljudi koju u nekim predjelima još žive mirno i spokojno čvrsto povezani s ritmom i duhom planete.

jedno od takvih čarobnih mjesta je rijeka Li  i sve ono što se nalazi na njezinim obalama. Rijeka se nalazi u  sjeveroistočnoj provinciji Guangxi. Prekrasni krški vrhovi i priroda okolo iznanađuje svojom ljepotom na svakom zavoju plovidbe rijekom. Na obali poput najljepših kulisa se izmjenjuju slike seljana na žitnim poljima, školske djece kako puteljcima putuju do škole, čudnovate stijene, ribari koji plutaju na svojim splavovima  od bambusa. Sa svojim prekrasnim krajolicima i okusom život odmaknut od betona metropola, ovaj krajolik uz rijeku postao jedan od traženih kineskih turističkih destinacija.

Dok se plovi rijekom jedna od zanimljivih vizura je stijena slon, koja izgleda kao veliki slon koji pije vodu. Fotografija ove stijene omiljena je čak i na facebooku.

Ovdje se događa još jedna zanimljivost koja se baš i neće svidjeti ljubiteljima životinja. Naime, njihovi ribari na rijeci love ribu uz pomoć kormorana. To su ptice koje uspješno love ribe tako da zarone u rijeku i uhvate ribu svojim kljunom. Ribari koriste ptice da im hvataju ribe. Kata uhvate ribu ptice dođu na splav i ribari iz kljuna uzimaju ribu. Tajna je u tom što ribari stavljaju žicu oko vrata tako tako da ptice ne mogu progutati ribu. Iako ovo baš i ne zvuči lijepo, vjerujemo da ribari paze na svoje ptice i da im nakon ribarenja skinu žicu i dobro nahrane.

Pogledajte slike ove rijeke. Djeluje mirno i spokojno, kao da je s neke druge planete gdje nema kaosa, interneta niti ikakve civilizacije koja ne mari za prirodu i živi samo za zadovoljavanje svojih potreba. Ako želite pobjeći od svega toga ovo je pravo mjesto.

 

kinaa

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori