Kultura

Ma tko je ta Mona Liza??

lifeX.hr

Veličanstveni Leonardo Da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci, April 15, 1452 – May 2, 1519) u svom pozamašnom slikarskom opusu  naslikao je samo 4 ženska portreta.

Kao što već i vrapci na krovu znaju najpoznatiji ženski portret je portret Mona Lise, a zapravo Mona Lisa možda i nije ženski portret. Iako se smatralo da je Leonardo portretirao Lisu Gherardini, ženu Floretinskog trgovca, danas već postoje mnoge teorije koje govore drugačije. Najznačajnije ime u proučavanju tajanstvenosti  Mona Lise je Silvano Vinceti.  Vincet  tvrdi  da lice Mona Lise ne pripada nikakvoj ženi  već  leonardovoj  muškoj muzi  (a kaže i ljubavniku)   Gian Giacomo Caprottiju  kojeg su svi zvali Salai. Ne samo da je njegovi lice na slici Mona Lise, mladi Salai poslužio je Leonardu kao model i za sliku Ivana Krstitelja.

Sliku Mona Lise  Vincet je proučavao i laserski te pronašao brojke i slova na pojedinim mjestima slike. U desnom oko nalaze se slova L i V, (što su vjerojatno inicijali Leonarda), a u lijevom,  slova B ili S, a može biti i CE, slova nisu jasno vidljiva. Ako se zaista radi o slovu S, onda bi to slovo lako moglo upućivati na ime Salai. Osim toga, na poleđini slike nađen je i broj 149, pa Vincet misli da to predstavlja 1490. godinu za vrijeme koje je Leonardo boravio u Milanu kod Ludovica Sforza, a ne u Firenzi Uz ovu teoriju  postoji još jedna, ne tako zanimljiva teorija, koja tvrdi da je portret Mona Lize zapravo autoportret samog Leonarda.

Ekipa okupljena  oko Vinceta ne odustaje od potrage za dokazima ove teorije. Naime, trenutno se bave traženjem kostiju dotične Lise Gherardini (za koju se smatra da je pokopana u Firenzi u samostanu Sv. Ursula), te se nadaju da će uz pomoću radarske tehnologije za lociranje, pronaći mjesto i uskoro početi s iskopavanjem ostataka. Kada završe sa iskapanjem, na osnovu prikupljenih kostiju lubanje, rekonstruirati će njeno lice i jednom zauvijek odgovorili na pitanje da li je osoba sa zagonetnim osmijehom zaista Lisa Gherardini ili ne!

No, ova slika osim pitanja tko je na njoj ima još mnoge zanimljivosti. Naime, u pozadini slike,  na mostu, pronađen je broj 72. Ovaj se broj može povezati sa već postojećom pretpostavkom da je Leonardo proučavao kabalu, odnosno Zohar  i da broj 72 predstavlja 72 znaka (tzv. 72 imena Boga) koje je Bog dao Mojsiju kada su izlazili iz Egipta. Svaki ovaj znak sastoji se od 3 hebrejska slova,  a predstavljaju kanale (mostove) koji nas povezuju s božanskom energijom. Svi ovi otkriveni detalji mogu nas potaknuti na razmišljanje kako Mona Liza u sebi ima puno kompleksniju priču od one koja nam se na prvi pogled čini. Može biti da nam preko Mona Lize, Leonardo već 500 godina priča priču koju mi još uvijek niti vidimo niti razumijemo?!

 Davne 1911. godine jedan je talijan uspio ukrasti sliku iz Louvra i prokrijumčariti je nazad u Firencu. Već 1913. godine lopov je uhvaćen kada je pokušao sliku prodati nekom firentinskom kolekcionaru. Prije nego je poslana natrag u Francusku slika je na kratko bila izložena u Uffizi.

Kao što vidite nema kraja događanjima oko ove, (očito) najintrigantnije slike na svijetu. Mislim da Leonardo dok je slikao Mona Lisu, ni u snu nije mogao pretpostaviti koliko će njegova slika  postati slavna i kakvu će buru izazivati čak 500 godina nakon nastanka. A zapravo, možda je on sve to isplanirao, možda je bio toliko ispred nas, da nam je prije 500 godian dao poruku koju ćemo uspjeti odgonetnuti tek kada skinemo koprenu iluzije u našim zjenicama i budemo spremni vidjeti istinu. Možda je upravo zbog toga Mona Lizin osmjeh tako primamljiv i mističan, osmijeh koji nas već stoljećima izaziva na traganje za odgovorom! 

Ostala tri, nadam se, ženska portreta su:

Žena sa hermelinom (54 cm x 39 cm ulje na panelu)) Czartoryski Museum, Kraków

Portret Ginevra de’ Benci (38,1 cm x 37 ulje na panelu)  National Gallery of Art, Washington, D.C.

La belle ferronnière  znana kao Portret nepoznate žene (62 cm x 64 cm ulje na drvetu) Musée du Louvre, Paris

Moram priznati da je meni od svih Mona Liza ipak najdraža ova dalijevska 🙂

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori