Zdravlje

Med s laticama ruže

lifeX.hr

med od latice ruze

Med s ljekovitim biljem je od najjednostavnijih ali i najmagičnijih načina pripravljanja biljne medicine, izuzetno ukusan, aromatičan, vrlo ljekovit.  Iako mnogi samo uzimaju med bez ikakvih dodataka, lijepo je znati kakao svaki med još možete oplemeniti.

Danas vam nudimo med s laticama ruža. Možete ga koristiti kao namaz za kruh, aromatično sladilo za čaj, te sve druge načine na koje se koristi med… Kada pravite infuziju ljekovitog bilja u medu birajte svetlio med visoke kvalitete, koji sam po sebi nema jaki okus i nije gust. Na taj način aroma cvijeća doći će do punog izražaja. Kada govorimo o ruži, idealno bi bilo pripravljati med od divlje ruže. Ukoliko za to nemate priliku, možete uzeti i vrtnu ružu, no birajte onu koja nije izložena štetnim utjecajima okoline, nije špricana i tretirana pesticidima.

med od latice ruze 2

Ruža je nježna za srce, balansira nervni sistem, ublažava stres, opušta cijelo tijelo i hrani dušu. Pokazuje odlična svojstva u ublažavanju depresije i anksioznosti. Posebno je dobra za žene, ublažava upale reproduktivnog sustava, vaginalne infekcije, pojačava plodnost i razbušuje seksualnost.

Donji, bijeli dio latice je gorkog okusa, ukoliko Vam to smeta, odvojite i nemojte upotrijebiti. Iako se lagano gorkast okus tog dijela latice fino stapa i neutralizira s medom. Gorki okus nažalost nije dovoljno zastupljen u našoj ishrani, no on je iznimno ljekovit – potiče probavu, potiče rad žuči, započinje detoksificirajući proces u organizmu, ublažava vrućinu i iritaciju (stoga osobito koristan tijekom ljeta).

med od latice ruze 3

Šećer-bič moderne prehrane

Kako napraviti med od ruže…

•             U staklenku stavite latice ruže, potom sloj meda, pa opet ruže…

•             Izmješajte žlicom

•             Poklopite i neka odstoji 24 sata

•             Med će izvući tekućinu iz vode i smjesa će postati više tekuća

•             Ruža če isplivati na površinu

•             Stoga nekoliko puta dnevno okrenite staklenku vrh prema dolje i obrnuto

•             Radite tako sljedeća 2-3 dana

Sada je med spreman za konzumaciju. Uživajte u nježnom okusu ruže.

Ukoliko želite, možete ga procjediti, jer latice su blago trpkog okusa.

Osim što ćete ovaj fini ljekoviti med od latica ruže koristiti u jelima i pićima, možete ga stavljati i na opekotine. Ruža sa svojim rashlašujućim svojstvima izvrsno ublažava opekotine. Osim toga, ovaj med od ruže možete koristiti kao hranjivu masku za lice. Osobito ukoliko imate upalne procese na koži.

Zasladite se stevijom

Upotrijebite ga kroz dva tjedna.

med od latice ruze 4

 

via: lightofayurveda.wordpress.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori